Sprawa, na kanwie której zapadła decyzja ZUS, dotyczyła przedsiębiorcy, który zapewnia pracownikom dofinansowanie do gotowych posiłków w formie kateringu dostarczanego do firmy. Pracodawca w zakres dofinansowania wlicza także wartość opakowań oraz koszty dostawy. W związku z tym chciał wiedzieć, czy kwota płacona za pudełka i dowóz może korzystać z wyłączenia z podstawy wymiaru składek.
Zdaniem przedsiębiorcy tak powinno być. Jak bowiem argumentuje, opakowanie i koszty dostawy są w takim wypadku integralną częścią posiłku, więc ich wartość powinna być objęta zwolnieniem ze składek.
ZUS uznał jednak inaczej. W wydanej interpretacji przypomniał, że podstawą wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe oraz chorobowe i wypadkowe jest przychód. Ale nie od każdej kwoty płatnik odprowadza należności do ZUS. Wyłączenia zawarte są w rozporządzeniu ministra pracy i polityki socjalnej ws. szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe (DzU z 2023 r., poz. 728).
Czytaj więcej
Wydatki na catering dla pracowników mogą stanowić dla pracodawcy koszt uzyskania przychodów. Zapewnienie pracownikom posiłków można uznać za przejaw starań pracodawcy o poprawę warunków i atmosfery pracy, a w konsekwencji zwiększania jej wydajności, co ma wpływ na osiągane przychody.
Jedno z nich wynika z § 2 ust. 1 pkt 11. Zgodnie z tym przepisem podstawy wymiaru nie stanowi wartość finansowanych przez pracodawcę posiłków udostępnianych pracownikom do spożycia (bez prawa do ekwiwalentu z tego tytułu) do wysokości nieprzekraczającej miesięcznie 450 zł.