Rekordowe ceny wierzowiny

Ceny żywca wieprzowego biją rekord za rekordem. Możliwe są kolejne podwyżki

Publikacja: 20.04.2012 01:27

Rekordowe ceny wierzowiny

Foto: Fotorzepa, Jak Jakub Ostałowski

Niemal 1,62 euro (ok. 6,7 zł – red.) kosztował kilogram żywca wieprzowego w Polsce w pierwszym kwartale – podała Komisja Europejska. Jego ceny były wyższe od średniej unijnej. Mniej za żywiec płacono m.in. w Danii i Niemczech.

– W pierwszym kwartale przeciętna cena żywca w Polsce była o 25 – 30 proc. wyższa niż przed rokiem – wskazuje Michał Koleśnikow, ekonomista BGŻ.

Rekordowe ceny to efekt najniższego od niemal czterech dekad pogłowia. GUS podał, że w listopadzie 2011 r. w Polsce było 13,1 mln sztuk świń, o 11,7 proc. mniej niż rok wcześnie. BGŻ szacuje, że na koniec pierwszego kwartału pogłowie mogło wynosić już zaledwie 12,3 – 12,8 mln sztuk.

– Rosnące koszty hodowli trzody, w tym cen pasz, powodują, że jest ona nieopłacalna, szczególnie dla mniejszych gospodarstw – mówi Bogusław Miszczuk, prezes grupy Sokołów, wicelidera polskiego rynku mięsa.

Zdaniem Macieja Dudy, szefa Polskiego Koncernu Mięsnego Duda, jednej z największych firm branży w Polsce, mamy do czynienia z kryzysem surowcowym, który przekłada się negatywnie na rentowność branży.

Analitycy i przedstawiciele branży są zgodni, że kolejne miesiące nie przyniosą przełomu. Według ostatniej prognozy Agencji Rynku Rolnego w czerwcu żywiec może być w Polsce nawet o 27 proc. droższy niż rok wcześniej.

Dalszego wzrostu cen surowca, od kilku do kilkunastu procent, w drugim kwartale spodziewa się także Robert Kurowski, analityk Domu Maklerskiego AmerBrokers. Stabilizacja możliwa jest jego zdaniem dopiero w trzecim kwartale.

– Niestety nie widać niczego, co miałoby w krótkim okresie czasu przynieść radykalną zmianę. Być może nadchodzące lato przyniesie dobre plony pozwalające obniżyć ceny zbóż, a tym samym pasz – mówi Andrzej Pawelczak, rzecznik Animeksu, lidera rynku.

Aby zrekompensować sobie wysokie ceny surowca, przetwórnie podnoszą ceny. ARR podaje, że w styczniu i lutym ceny detaliczne wieprzowiny były o 14 proc. wyższe niż przed rokiem. Według Krystyny Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w grudniu mogą być o 4 – 5 proc. wyższe niż rok wcześniej.

Rosnące ceny grożą dalszym spadkiem popytu na wieprzowinę. Według IERiGŻ w ubiegłym roku przeciętny Polak zjadł jej 42 kg – 0,6 kg mniej niż rok wcześniej.

Braki surowca i wysokie ceny wiążą się także z zahamowaniem eksportu nie tylko w tym, ale także w 2013 roku. Większy może być natomiast jej import.

—rozmowa z Bogusławem

Miszczukiem na: ekonomia24.pl

Niemal 1,62 euro (ok. 6,7 zł – red.) kosztował kilogram żywca wieprzowego w Polsce w pierwszym kwartale – podała Komisja Europejska. Jego ceny były wyższe od średniej unijnej. Mniej za żywiec płacono m.in. w Danii i Niemczech.

– W pierwszym kwartale przeciętna cena żywca w Polsce była o 25 – 30 proc. wyższa niż przed rokiem – wskazuje Michał Koleśnikow, ekonomista BGŻ.

Pozostało 85% artykułu
Biznes
Polska AI podbiła Dolinę Krzemową
Biznes
Polska Moc Biznesu: w centrum uwagi tematy społeczne i bezpieczeństwo
Biznes
Zyski z nielegalnego hazardu w Polsce zasilają francuski budżet? Branża alarmuje
Materiał Promocyjny
Kongres Polska Moc Biznesu 2024: kreowanie przyszłości społeczno-gospodarczej
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Biznes
Domy po 1 euro na Sardynii. Wioska celuje w zawiedzionych wynikami wyborów w USA