Kolejne trunki w wersji bezalkoholowej?
Polscy producenci fermentowanych napojów winiarskich, m.in. cydrów, win owocowych i miodów pitnych, apelują o zmianę prawa. Obecnie nie mogą legalnie zaoferować opcji bezalkoholowych, a to szybko rosnąca część rynku.
Maleje sprzedaż szampana, bo nie ma czego świętować
„Wysyłka szampana w 2024 r. zakończyła się niejednoznacznym wynikiem” – stwierdził ostrożnie Komitet Szampana, branżowa organizacja. „Po lekkim wzroście o 1,2 proc. wobec grudnia 2023 r. w całym roku doszło do znaczącego spadku o 9,2 proc.” – dodał.
Producenci mięsa pod presją kosztów. Szansą rynki zagraniczne
Branża mięsna podsumowała 2024 r. Nie było lekko. Producenci uginali się pod rosnącymi kosztami pracy, niestabilnością cen i kosztów energii. Mimo zawirowań rynkowych i trudnej sytuacji geopolitycznej polska branża mięsna trzyma się jednak mocno.
Foie gras i łosoś zdominowały francuskie święta
Pasztet strasburski z kaczych lub gęsich wątróbek (foie gras) oraz łosoś zdominowały jadłospis podczas ostatnich świąt we Francji. Sprzedaż pasztetu w grudniu zwiększyła się o ponad 30 proc., łososia i pstrąga o ponad 10 proc., sprzedaż szampana i win musujących zmalała z kolei o 6 proc.
Polskie i czeskie piwo wlewa się do Rosji. Eksport największy od pandemii
Browary z krajów Unii nie mają zahamowań, by zarabiać na eksporcie piwa do kraju-agresora. Hegemonem są tu Niemcy, ale gonią je inni. W połowie jesieni czeskie browary i hurtownie sprzedały do Rosji najwięcej od pandemii. Jednak najbardziej zwiększył się import piwa z Polski - aż 5,7-krotnie, licząc rok do roku.