KFC już nie z Kentucky. Wielkie przenosiny giganta

Jedna z największych sieci fast-food na świecie przenosi centralę do Teksasu, choć jeszcze nie tak dawno jej pełna nazwa brzmiała Kentucky Fried Chicken. W...

Pizzerie tracą klientów. Efekt Żabki czy boom na kebab?

W 2024 r. ruch w tego typu lokalach gastronomicznych spadł o 3,6 proc., choć inne formaty typu fastfood zyskały klientów. Może to być efekt zarówno silniej...

Zła wiadomość dla Włochów i dla turystów. Mocno drożeje największy włoski przysmak

Zmieniający się klimat i ekstremalne zjawiska pogodowe, z jakimi mieliśmy do czynienia w zeszłym roku, spowodowały wzrost cen niektórych produktów. We Włos...

Pracownicy Starbucks rozszerzają strajk. Teraz protestują także w Nowym Jorku

Pracownicy Starbucks rozszerzyli strajk na cztery kolejne miasta w USA, w tym Nowy Jork, poinformował związek zawodowy reprezentujący ponad 10 000 baristów.

Rekord! Zamówił w rok 865 dostaw jedzenia. Głównie kebabów

Rynek dostaw w Polsce rozwija się i wart jest już ponad 10 mld zł. Z danych Pyszne.pl wynika, że najczęściej zamawiane dania w 2024 roku to kebab, pizza i...

Burger drwala wrócił do McDonald's. Cena na sezon 2024/2025

Od 20 listopada br. w restauracjach McDonald’s dostępny jest burger drwala. Popularna kanapka sprzedawana jest tylko w sezonie jesienno-zimowym, a jej wpro...

Polaków stać na coraz mniej schabowych i pizzy. W Polsce drożej niż we Włoszech

Jeszcze w marcu za minimalne wynagrodzenie można było kupić w restauracji średnio 128 kotletów schabowych, we wrześniu - już 124. Ceny w gastronomii rosną...

Popularna sieć restauracji amerykańskich na skraju bankructwa

Amerykańska sieć restauracji TGI Fridays (Thank God it's Friday!) złożyła wniosek o ochronę przed bankructwem. Firma w oświadczeniu poinformowała, że główn...

Nowy prezes Starbucks chce uprościć menu i przyciągnąć klientów

Starbucks przywraca ręcznie wypisywane imiona markerem na kubkach oraz stacje samoobsługowe z cukrem i śmietanką, by odzyskać klientów – informuje CNN.

Zatrucie w McDonald’s: coraz więcej chorych. Lekarze ostrzegają przed „bardzo poważną chorobą”

Liczba osób zakażonych bakterią E. coli powiązana z restauracjami McDonald's wzrosła z 49 do 75, poinformowała Agencja ds. Żywności i Leków USA. Zawiniła p...

Nie tylko McDonald’s? Sieci fast-food wycofują cebulę ze swoich dań

Amerykańskie sieci fast-foodów wycofywały świeżą cebulę ze swoich dań po tym, jak warzywo to zostało uznane za prawdopodobne źródło epidemii E. coli w rest...

Pierwszy pozew. McDonald’s ma odpowiedzieć przed sądem za zatrucie klientów

Mężczyzna z Kolorado złożył pierwszy pozew przeciwko McDonald’s w związku z wybuchem epidemii E. coli, która do tej pory doprowadził do co najmniej 49 zach...

Prezes McDonald’s zapewnia: Nasze jedzenie wciąż jest bezpieczne

Dzień po wybuchu epidemii E. coli związanej z kanapkami sieci McDonald’s w zachodniej części Stanów Zjednoczonych, w wyniku której jedna osoba zmarła, a 10...

Jaką kawę piją Polacy na mieście? Raport w dniu kawy

Jaka ma być kawa w trzeciej dekadzie XXI wieku? Jest w każdym domu, głównie mielona, z ekspresu, coraz częściej pita na mieście, takie są trendy. Sprzedaż...

Pizzerie straciły klientów w wakacje. Fast foody walczą o klientów

Ruch w pizzeriach zmalał o ponad 10 proc., podczas gdy w innych fast foodach o 3 proc. To efekt zarówno wakacyjnych wyjazdów i dobrej pogody, jak i większe...

Nowy szef Starbucksa będzie pracował zdalnie i zarabiał cztery razy tyle co poprzednik

Nowy szef Starbucksa Brian Niccol może zarobić na tym stanowisku nawet 100 mln dol. w gotówce i dodatkach. To cztery razy więcej niż jego poprzednik, który...

Niespodziewana zmiana w Starbucks. Prezes zrezygnował z dnia na dzień

Dyrektor generalny Starbucks Laxman Narasimhan niespodziewanie zrezygnował ze stanowiska po zaledwie roku pełnienia funkcji. Zastąpić ma go były dyrektor g...

Niemcy kłócą się z Turkami o kebab. Sprawę ma rozstrzygnąć Komisja Europejska

Komisja Europejska bada sprzeciwy Niemiec wobec tureckiej inicjatywy mającej na celu ochronę kebabu jako tradycyjnej specjalności narodowej. Jak powiedział...

Taylor Swift dała zarobić warszawskim restauracjom

Ruch wokół restauracji i w zagłębiach gastronomicznych Warszawy w dniach koncertów Taylor Swift na Stadionie Narodowym był o 18,4 proc. większy niż od pocz...

3 mld zł w pudełkach na wycieraczkach

Rynek cateringu dietetycznego eksplodował podczas pandemii, ale jego popularność nie słabnie. W ostatnich latach rósł o niemal 20 proc. rocznie i tonie kon...