Popularna sieć restauracji amerykańskich na skraju bankructwa
Amerykańska sieć restauracji TGI Fridays (Thank God it's Friday!) złożyła wniosek o ochronę przed bankructwem. Firma w oświadczeniu poinformowała, że głównym powodem problemów finansowych były skutki pandemii Covid-19 i że wniosek pozwoli jej na „zbadanie strategicznych alternatyw w celu zapewnienia długoterminowej trwałości marki”.
Prezes McDonald’s zapewnia: Nasze jedzenie wciąż jest bezpieczne
Dzień po wybuchu epidemii E. coli związanej z kanapkami sieci McDonald’s w zachodniej części Stanów Zjednoczonych, w wyniku której jedna osoba zmarła, a 10 trafiło do szpitala, McDonald’s stara się minimalizować szkody i zapewnia klientów, że jego dania nadal są bezpieczne.
Jaką kawę piją Polacy na mieście? Raport w dniu kawy
Jaka ma być kawa w trzeciej dekadzie XXI wieku? Jest w każdym domu, głównie mielona, z ekspresu, coraz częściej pita na mieście, takie są trendy. Sprzedaż kawy w sklepach zbliża się do 6 mld zł. Coraz większe znaczenie mają certyfikaty.
3 mld zł w pudełkach na wycieraczkach
Rynek cateringu dietetycznego eksplodował podczas pandemii, ale jego popularność nie słabnie. W ostatnich latach rósł o niemal 20 proc. rocznie i tonie koniec rozwoju. Z oferty korzysta ok 14 proc. Polaków
Olimpiada zamieniła Paryż w twierdzę. Płaczą handel i gastronomia
Wymogi bezpieczeństwa podczas olimpiady źle wróżą barom, restauracjom i handlowi w Paryżu. Po spadku liczby klientów o 30 proc. w czerwcu te placówki obawiają się dalszych utrudnień, pojawiły się bariery, siatkowe płoty przed ogródkami. Niektóre lokale będą wręcz zamknięte podczas olimpiady. Olimpiada zaostrzyła problem pracowników sezonowych we Francji w okresie letnich urlopów.