Nie tylko McDonald’s? Sieci fast-food wycofują cebulę ze swoich dań

Amerykańskie sieci fast-foodów wycofywały świeżą cebulę ze swoich dań po tym, jak warzywo to zostało uznane za prawdopodobne źródło epidemii E. coli w restauracjach McDonald's, w wyniku której zachorowało 49 osób, a jedna niestety zmarła.

Publikacja: 25.10.2024 13:53

McDonald’s zapewnia klientów, że jego dania są bezpieczne

McDonald’s zapewnia klientów, że jego dania są bezpieczne

Foto: Bloomberg

ula

Restaurant Brands International - właściciel Burger Kinga oraz Yum Brands – właściciel Taco Bell i Pizza Hut, poinformowały, że wycofują świeżą cebulę z dań w menu. Rzecznik Burger Kinga powiedział w oświadczeniu, że około 5 procent lokali Burger King usunęło cebulę z menu.

McDonald's poinformował w czwartek, że Taylor Farms było dostawcą krojonej cebuli, która została wycofana – przypomina CNN. Firma wycofała kilka partii żółtej cebuli wyprodukowanej w zakładzie w Kolorado. Około 5 procent sklepów Burger King również otrzymuje dostawy od Taylor Farms, ale rzecznik firmy powiedział, że Burger King nie dostał jeszcze żadnych konkretnych informacji od organów ochrony zdrowia ani nie miał żadnych sygnałów o zatruciach klientów swoich restauracji.

99 zł za rok czytania RP.PL

O tym jak szybko zmienia się świat. Ameryka z nowym prezydentem. Chiny z własnymi rozwiązaniami AI. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, inspirujemy, analizujemy

Gastronomia
KFC już nie z Kentucky. Wielkie przenosiny giganta
Gastronomia
Pizzerie tracą klientów. Efekt Żabki czy boom na kebab?
Gastronomia
Zła wiadomość dla Włochów i dla turystów. Mocno drożeje największy włoski przysmak
Gastronomia
Pracownicy Starbucks rozszerzają strajk. Teraz protestują także w Nowym Jorku
Gastronomia
Rekord! Zamówił w rok 865 dostaw jedzenia. Głównie kebabów