Nie tylko McDonald’s? Sieci fast-food wycofują cebulę ze swoich dań

Amerykańskie sieci fast-foodów wycofywały świeżą cebulę ze swoich dań po tym, jak warzywo to zostało uznane za prawdopodobne źródło epidemii E. coli w restauracjach McDonald's, w wyniku której zachorowało 49 osób, a jedna niestety zmarła.

Publikacja: 25.10.2024 13:53

McDonald’s zapewnia klientów, że jego dania są bezpieczne

McDonald’s zapewnia klientów, że jego dania są bezpieczne

Foto: Bloomberg

ula

Restaurant Brands International - właściciel Burger Kinga oraz Yum Brands – właściciel Taco Bell i Pizza Hut, poinformowały, że wycofują świeżą cebulę z dań w menu. Rzecznik Burger Kinga powiedział w oświadczeniu, że około 5 procent lokali Burger King usunęło cebulę z menu.

McDonald's poinformował w czwartek, że Taylor Farms było dostawcą krojonej cebuli, która została wycofana – przypomina CNN. Firma wycofała kilka partii żółtej cebuli wyprodukowanej w zakładzie w Kolorado. Około 5 procent sklepów Burger King również otrzymuje dostawy od Taylor Farms, ale rzecznik firmy powiedział, że Burger King nie dostał jeszcze żadnych konkretnych informacji od organów ochrony zdrowia ani nie miał żadnych sygnałów o zatruciach klientów swoich restauracji.

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Gastronomia
Rekord! Zamówił w rok 865 dostaw jedzenia. Głównie kebabów
Gastronomia
Burger drwala wrócił do McDonald's. Cena na sezon 2024/2025
Gastronomia
Polaków stać na coraz mniej schabowych i pizzy. W Polsce drożej niż we Włoszech
Gastronomia
Popularna sieć restauracji amerykańskich na skraju bankructwa
Gastronomia
Nowy prezes Starbucks chce uprościć menu i przyciągnąć klientów
Materiał Promocyjny
Nest Lease wkracza na rynek leasingowy i celuje w TOP10