Zatrucie w McDonald’s: coraz więcej chorych. Lekarze ostrzegają przed „bardzo poważną chorobą”

Liczba osób zakażonych bakterią E. coli powiązana z restauracjami McDonald's wzrosła z 49 do 75, poinformowała Agencja ds. Żywności i Leków USA. Zawiniła prawdopodobnie cebula, ale badana jest też wołowina.

Publikacja: 26.10.2024 12:35

McDonald's wstrzymał serwowanie kanapek Quarter Pounder w jednej piątej swoich restauracji w USA

McDonald's wstrzymał serwowanie kanapek Quarter Pounder w jednej piątej swoich restauracji w USA

Foto: AFP

Spośród 61 osób, na temat których były dostępne informacje, regulator ds. zdrowia poinformował, że 22 osoby zostały hospitalizowane. U dwóch z nich rozwinął się zespół hemolityczno-mocznicowy, poważna choroba, która może powodować niewydolność nerek. Szczep E. coli O157:H7, który spowodował śmierć jednej osoby, ma powodować „bardzo poważną chorobę”, zwłaszcza u osób starszych, dzieci i osób z obniżoną odpornością – informuje Reuter.

Pozostało jeszcze 92% artykułu

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Gastronomia
Rekord! Zamówił w rok 865 dostaw jedzenia. Głównie kebabów
Gastronomia
Burger drwala wrócił do McDonald's. Cena na sezon 2024/2025
Gastronomia
Polaków stać na coraz mniej schabowych i pizzy. W Polsce drożej niż we Włoszech
Gastronomia
Popularna sieć restauracji amerykańskich na skraju bankructwa
Gastronomia
Nowy prezes Starbucks chce uprościć menu i przyciągnąć klientów
Materiał Promocyjny
Nest Lease wkracza na rynek leasingowy i celuje w TOP10