Zatrucie w McDonald’s: coraz więcej chorych. Lekarze ostrzegają przed „bardzo poważną chorobą”

Liczba osób zakażonych bakterią E. coli powiązana z restauracjami McDonald's wzrosła z 49 do 75, poinformowała Agencja ds. Żywności i Leków USA. Zawiniła prawdopodobnie cebula, ale badana jest też wołowina.

Publikacja: 26.10.2024 12:35

McDonald's wstrzymał serwowanie kanapek Quarter Pounder w jednej piątej swoich restauracji w USA

McDonald's wstrzymał serwowanie kanapek Quarter Pounder w jednej piątej swoich restauracji w USA

Foto: AFP

Spośród 61 osób, na temat których były dostępne informacje, regulator ds. zdrowia poinformował, że 22 osoby zostały hospitalizowane. U dwóch z nich rozwinął się zespół hemolityczno-mocznicowy, poważna choroba, która może powodować niewydolność nerek. Szczep E. coli O157:H7, który spowodował śmierć jednej osoby, ma powodować „bardzo poważną chorobę”, zwłaszcza u osób starszych, dzieci i osób z obniżoną odpornością – informuje Reuter.

Pozostało jeszcze 91% artykułu

Tylko 79 zł za pół roku czytania.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję? - możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Gastronomia
Ceny kawy biją rekordy. Magazyny są puste, rynek przygotowuje się na poważny kryzys
Materiał Promocyjny
Berlingo VAN od 69 900 zł netto
Gastronomia
Dobry początek roku w restauracjach. Mimo długów optymizm wraca na rynek
Gastronomia
KFC już nie z Kentucky. Wielkie przenosiny giganta
Gastronomia
Pizzerie tracą klientów. Efekt Żabki czy boom na kebab?
Materiał Promocyjny
Warunki rozwoju OZE w samorządach i korzyści z tego płynące
Gastronomia
Zła wiadomość dla Włochów i dla turystów. Mocno drożeje największy włoski przysmak
Materiał Promocyjny
Suzuki Moto Road Show już trwa. Znajdź termin w swoim mieście