Zatrucie w McDonald’s: coraz więcej chorych. Lekarze ostrzegają przed „bardzo poważną chorobą”

Liczba osób zakażonych bakterią E. coli powiązana z restauracjami McDonald's wzrosła z 49 do 75, poinformowała Agencja ds. Żywności i Leków USA. Zawiniła prawdopodobnie cebula, ale badana jest też wołowina.

Publikacja: 26.10.2024 12:35

McDonald's wstrzymał serwowanie kanapek Quarter Pounder w jednej piątej swoich restauracji w USA

McDonald's wstrzymał serwowanie kanapek Quarter Pounder w jednej piątej swoich restauracji w USA

Foto: AFP

Spośród 61 osób, na temat których były dostępne informacje, regulator ds. zdrowia poinformował, że 22 osoby zostały hospitalizowane. U dwóch z nich rozwinął się zespół hemolityczno-mocznicowy, poważna choroba, która może powodować niewydolność nerek. Szczep E. coli O157:H7, który spowodował śmierć jednej osoby, ma powodować „bardzo poważną chorobę”, zwłaszcza u osób starszych, dzieci i osób z obniżoną odpornością – informuje Reuter.

Pozostało jeszcze 91% artykułu

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Gastronomia
Ceny kawy biją rekordy. Magazyny są puste, rynek przygotowuje się na poważny kryzys
Gastronomia
Dobry początek roku w restauracjach. Mimo długów optymizm wraca na rynek
Gastronomia
KFC już nie z Kentucky. Wielkie przenosiny giganta
Gastronomia
Pizzerie tracą klientów. Efekt Żabki czy boom na kebab?
Materiał Partnera
Konieczność transformacji energetycznej i rola samorządów
Gastronomia
Zła wiadomość dla Włochów i dla turystów. Mocno drożeje największy włoski przysmak