Pierwszy pozew. McDonald’s ma odpowiedzieć przed sądem za zatrucie klientów

Mężczyzna z Kolorado złożył pierwszy pozew przeciwko McDonald’s w związku z wybuchem epidemii E. coli, która do tej pory doprowadził do co najmniej 49 zachorowań w 10 stanach, w tym jednego zgonu.

Publikacja: 24.10.2024 18:56

McDonald’s musi sie mierzyć z pierwszym pozwem

McDonald’s musi sie mierzyć z pierwszym pozwem

Foto: Bloomberg

Pozew został złożony dzień po tym, jak amerykańskie Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom wydały ostrzeżenie dotyczące bezpieczeństwa żywności, że dziesiątki osób zgłosiło zjedzenie kanapki Quarter Pounder (w Europie to McRoyal) w McDonald’s przed zachorowaniem.

Czytaj więcej

McDonald's poprawił popularne danie. Klienci nie są zadowoleni

Pozywający - Eric Stelly kupił jedzenie w lokalu McDonald’s w Greeley w stanie Kolorado trzy tygodnie temu i zaczął odczuwać kilka objawów żołądkowo-jelitowych, w tym nudności, skurcze i krwawe stolce, co – jak podkreśla jego prawnik - uważa się za „najczęstszy objaw” zatrucia E. coli. Po kilku dniach ciągłego bólu udał się na pogotowie do lokalnego szpitala i uzyskał pozytywny wynik testu na obecność bakterii. Stelly wciąż dochodzi do siebie po chorobie – informuje CNN.

Pozew, którego kopię opublikowała online Bloomberg Law, obarcza McDonald’s o odpowiedzialnością za produkt, zaniedbanie i naruszenie domniemanych gwarancji. Został złożony w środę w sądzie hrabstwa Cook w stanie Illinois, gdzie mieści się siedziba McDonald’s. Nie potwierdzono, który konkretny składnik był źródłem epidemii, ale amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków twierdzi, że prawdopodobnym źródłem skażenia była pokrojona w paski cebula lub kotlety wołowe w kanapkach Quarter Pounder – przypomina CNN.

Liczba zgłaszanych zachorowań klientów McDonald's może wzrosnąć

W środę prezes McDonald’s USA Joe Erlinger powiedział w programie NBC „Today”, że jedzenie w McDonald’s jest bezpieczne, a feralne składniki prawdopodobnie znajdują się poza łańcuchem dostaw w restauracjach. „Jesteśmy przekonani, że możesz pójść do McDonald’s i cieszyć się naszymi klasykami” – zapewnił. Erlinger przyznał, że liczba zgłaszanych zachorowań może wzrosnąć, ponieważ CDC bada i śledzi kolejne przypadki.

McDonald’s wycofał kanapki Quarter Pounder z menu w około jednej piątej swoich lokali. Firma zaprzestała używania cebuli, a także ćwierćfuntowych kotletów wołowych w kilku stanach, w tym w Kolorado, Kansas, Utah i Wyoming, a także w częściach Idaho, Iowa, Missouri, Montany, Nebraski, Nevady, Nowego Meksyku i Oklahomy. CDC poinformowało, że dochodzenie jest kontynuowane.

Czytaj więcej

McDonald's wraca na Ukrainę. Najpierw w Kijowie

Pokrojona w kostkę cebula i inne rodzaje kotletów wołowych używane w McDonald’s nie zostały powiązane z tą epidemią, poinformowała FDA. Dostawca McDonald’s, Taylor Farms Colorado, twierdzi, że ściśle współpracuje z FDA i CDC. Twierdzi, że wycofał żółtą cebulę ze sprzedaży „z nadmiaru ostrożności”. Rzecznik Taylor Farms powiedział, że nie znaleziono żadnych śladów E. coli w testach surowej lub gotowej cebuli. „Nigdy wcześniej nie widzieliśmy E. coliO157:H7 związanego z cebulą” – napisano w oświadczeniu.

Gastronomia
Ceny kawy biją rekordy. Magazyny są puste, rynek przygotowuje się na poważny kryzys
Panel Transformacji Energetycznej
Czas na szeroką debatę o transformacji energetycznej
Gastronomia
Dobry początek roku w restauracjach. Mimo długów optymizm wraca na rynek
Gastronomia
KFC już nie z Kentucky. Wielkie przenosiny giganta
Gastronomia
Pizzerie tracą klientów. Efekt Żabki czy boom na kebab?
Materiał Partnera
Kroki praktycznego wdrożenia i operowania projektem OZE w wymiarze lokalnym
Gastronomia
Zła wiadomość dla Włochów i dla turystów. Mocno drożeje największy włoski przysmak
Materiał Promocyjny
Suzuki Moto Road Show już trwa. Znajdź termin w swoim mieście