Reklama

Pierwszy pozew. McDonald’s ma odpowiedzieć przed sądem za zatrucie klientów

Mężczyzna z Kolorado złożył pierwszy pozew przeciwko McDonald’s w związku z wybuchem epidemii E. coli, która do tej pory doprowadził do co najmniej 49 zachorowań w 10 stanach, w tym jednego zgonu.

Publikacja: 24.10.2024 18:56

McDonald’s musi sie mierzyć z pierwszym pozwem

McDonald’s musi sie mierzyć z pierwszym pozwem

Foto: Bloomberg

Pozew został złożony dzień po tym, jak amerykańskie Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom wydały ostrzeżenie dotyczące bezpieczeństwa żywności, że dziesiątki osób zgłosiło zjedzenie kanapki Quarter Pounder (w Europie to McRoyal) w McDonald’s przed zachorowaniem.

Czytaj więcej

McDonald's poprawił popularne danie. Klienci nie są zadowoleni

Pozywający - Eric Stelly kupił jedzenie w lokalu McDonald’s w Greeley w stanie Kolorado trzy tygodnie temu i zaczął odczuwać kilka objawów żołądkowo-jelitowych, w tym nudności, skurcze i krwawe stolce, co – jak podkreśla jego prawnik - uważa się za „najczęstszy objaw” zatrucia E. coli. Po kilku dniach ciągłego bólu udał się na pogotowie do lokalnego szpitala i uzyskał pozytywny wynik testu na obecność bakterii. Stelly wciąż dochodzi do siebie po chorobie – informuje CNN.

Pozew, którego kopię opublikowała online Bloomberg Law, obarcza McDonald’s o odpowiedzialnością za produkt, zaniedbanie i naruszenie domniemanych gwarancji. Został złożony w środę w sądzie hrabstwa Cook w stanie Illinois, gdzie mieści się siedziba McDonald’s. Nie potwierdzono, który konkretny składnik był źródłem epidemii, ale amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków twierdzi, że prawdopodobnym źródłem skażenia była pokrojona w paski cebula lub kotlety wołowe w kanapkach Quarter Pounder – przypomina CNN.

Liczba zgłaszanych zachorowań klientów McDonald's może wzrosnąć

W środę prezes McDonald’s USA Joe Erlinger powiedział w programie NBC „Today”, że jedzenie w McDonald’s jest bezpieczne, a feralne składniki prawdopodobnie znajdują się poza łańcuchem dostaw w restauracjach. „Jesteśmy przekonani, że możesz pójść do McDonald’s i cieszyć się naszymi klasykami” – zapewnił. Erlinger przyznał, że liczba zgłaszanych zachorowań może wzrosnąć, ponieważ CDC bada i śledzi kolejne przypadki.

Reklama
Reklama

McDonald’s wycofał kanapki Quarter Pounder z menu w około jednej piątej swoich lokali. Firma zaprzestała używania cebuli, a także ćwierćfuntowych kotletów wołowych w kilku stanach, w tym w Kolorado, Kansas, Utah i Wyoming, a także w częściach Idaho, Iowa, Missouri, Montany, Nebraski, Nevady, Nowego Meksyku i Oklahomy. CDC poinformowało, że dochodzenie jest kontynuowane.

Czytaj więcej

McDonald's wraca na Ukrainę. Najpierw w Kijowie

Pokrojona w kostkę cebula i inne rodzaje kotletów wołowych używane w McDonald’s nie zostały powiązane z tą epidemią, poinformowała FDA. Dostawca McDonald’s, Taylor Farms Colorado, twierdzi, że ściśle współpracuje z FDA i CDC. Twierdzi, że wycofał żółtą cebulę ze sprzedaży „z nadmiaru ostrożności”. Rzecznik Taylor Farms powiedział, że nie znaleziono żadnych śladów E. coli w testach surowej lub gotowej cebuli. „Nigdy wcześniej nie widzieliśmy E. coliO157:H7 związanego z cebulą” – napisano w oświadczeniu.

Gastronomia
Starbucks w USA traci klientów. Sprzedaż rośnie na świecie mimo drogiej kawy
Gastronomia
Firmy cateringowe tak chcą walczyć z marnowaniem żywności
Gastronomia
Starbucks zmienia zasady pracy hybrydowej. Prezes usiłuje zreorganizować firmę
Gastronomia
Apetyt firm na głodnych Polaków. Rynek dostaw jedzenia na zakręcie
Materiał Promocyjny
Jak producent okien dachowych wpisał się w polską gospodarkę
Gastronomia
Starbucks walczy o chińskich klientów. Ceny mają być „bardziej przystępne”
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama