Średnio 36 kilogramów wieprzowiny zje w 2013 roku Polak, o ponad trzy kilogramy mniej niż przed rokiem – szacuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ). – Spożycie wieprzowiny będzie w tym roku jednym z najniższych od czasu transformacji – mówi „Rz" Krystyna Świetlik z IERiGŻ.
Ostatnio mniej niż 36 kg mięsa wieprzowego statystyczny mieszkaniec naszego kraju zjadł w 1997 roku.
Dobrze już było?
Udane zbiory zbóż w tym roku powinny przełożyć się na spadek cen pasz, dzięki czemu – jak zakłada IERiGŻ – w drugiej połowie 2014 roku możliwy będzie wzrost produkcji wieprzowiny. Możliwe więc, że w przyszłym roku jej spożycie wzrośnie o 1 kg per capita.
Na powrót do najwyższych poziomów nie ma jednak szans. W latach 2006 – 2012 spożycie mięsa wieprzowego przekraczało w Polsce 40 kg. Rekordowe– 43,6 kg per capita – było w 2007 roku. – W latach 2012–2021 konsumpcja mięsa wieprzowego na świecie ma się zwiększyć się o 13 proc. Polska niekoniecznie będzie uczestniczyć w tym wzroście – uważa Dariusz Formela, prezes Polskiego Koncernu Mięsnego Duda.
Nie wyklucza on nawet, że w kolejnych latach pogłębią się spadki spożycia wieprzowiny w naszym kraju. Podobny scenariusz bierze pod uwagę także Bogusław Miszczuk, prezes grupy Sokołów.