Aktualizacja: 04.01.2016 11:38 Publikacja: 04.01.2016 08:37
Foto: spółka
Ubiegłoroczny wzrost produkcji przełożył się wzrost zatrudnienia w Sokołowie. Grupa zyskała niemal 100 nowych etatów.
- Zdobyliśmy także kilka nowych rynków eksportowych: Wietnam, Kongo czy Wybrzeże Kości Słoniowej – mówi Bogusław Miszczuk, prezes Sokołowa.
Petycję do minister zdrowia Izabeli Leszczyny podpisało 48 tys. osób, z wnioskiem, by zakazać możliwości reklamowania piwa. Dlaczego? 40 proc. dzieci w pieczy zastępczej jest tam z powodu alkoholizmu rodziców. Reklama piwa w Polsce jest warta 174 mln zł rocznie.
Olej roślinny produkowany przez białoruską państwową firmę nie przejedzie już tranzytem przez Litwę. Dziennikarze z Litwy, Ukrainy i Białorusi ustalili, że powstaje on z rzepaku skradzionego Ukrainie. Litewskie koleje wstrzymały więc transporty i wszczęły śledztwo.
Roślinne zamienniki są zdecydowanie w odwrocie, mięso i wędliny odrabiają straty. Tylko w ostatnim roku Polacy wydali na nie 34 mld zł, czyli o 3,6 proc. więcej niż rok wcześniej.
Francja wprowadza obowiązek informowania konsumentów w lokalach gastronomicznych o pochodzeniu mięsa podawanego w potrawach. To samo dotyczy sklepów. Przewiduje to dekret premiera Francois Bayrou.
Tylko 4 proc. Polaków zupełnie nie kupuje produktów mięsnych, choć jednocześnie już 39 proc. ogranicza takie zakupy - wynika z badania zleconego przez branżę mięsną.
Grał w popularną grę w cerkwi, którą postawiono ku czci zamordowanego cara Mikołaja II. Grozi mu nawet 5 lat więzienia.
Trwa ostra walka o udziały w polskim rynku parówek. Ich producenci ?konkurują ze sobą już nie tylko ceną, ale coraz częściej także jakością.
Kolejne 15 zakładów mięsnych z Polski zabiega o zgodę na wejście do Państwa Środka.
Polska jest już trzecim największym w Unii Europejskiej eksporterem wieprzowego mięsa.
Spożycie wieprzowiny jest najniższe od 1997 roku. Schab i karkówka przegrywają z drobiem.
Czołowa firma mięsna w Polsce wycofała sądowy pozew przeciw Piotrowi Ogińskiemu. To reakcja na przeprosiny blogera, które umieścił na Facebooku.
Na popularnym serwisie internetowym blogera i miłośnika gotowania Piotra Ogińskiego umieszczony został film konfrontujący tatar sprzedawany przez spółkę Sokołów z tradycyjną potrawą przyrządzoną w domu.
Producenci wieprzowiny są o krok od wejścia na Tajwan. Eksportują już do Chin, Japonii oraz Korei Płd.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas