Kryzys ryżowy: Japonia uwalnia rezerwy strategiczne najważniejszego produktu żywnościowego

Ceny ryżu w Japonii wciąż rosną. Rząd od miesięcy usiłuje zapanować nad drożyzną uwalniając rezerwy strategiczne tego podstawowego i najważniejszego produktu żywnościowego w kraju.

Publikacja: 07.04.2025 12:30

Worki ryżu na sprzedaż w supermarkecie Marusan w Koshigaya, prefektura Saitama

Worki ryżu na sprzedaż w supermarkecie Marusan w Koshigaya, prefektura Saitama

Foto: Soichiro Koriyama/Bloomberg

Ryż je się w Japonii niemal do każdego posiłku – służy do przygotowywania sushi, słodyczy, alkoholu przez fermentację, a także jest składany w ofierze duchom podczas ceremonii religijnych. Ryż jest obecny wszędzie w japońskiej diecie. Jest tak popularny, że japoński McDonald’s wprowadził do menu burgera z bułką wykonaną z ryżu – przypomina CNN.

Tak duże uzależnienie od tego podstawowego produktu sprawia jednak, że kraj – czwarta największa gospodarka świata – jest podatny nawet na najmniejsze zakłócenia w dostawach.

Czytaj więcej

Japoński rząd walczy z drożyzną. Chce zmusić rynek do obniżenia cen ryżu

Dlaczego ceny ryżu wciąż rosną?

W ostatnich latach połączenie złej pogody, fal upałów oraz zagrożeń tajfunami i trzęsieniami ziemi wywoływało fale paniki zakupowej w Japonii.

Średnia cena 60-kilogramowego worka ryżu wzrosła w ubiegłym roku do równowartości ponad 600 złotych – to o 55 procent więcej niż dwa lata wcześniej, według danych rządowych.

Sytuacja stała się na tyle poważna, że rząd ogłosił w lutym, iż wystawi na aukcję 210 000 ton ryżu – czyli ponad jedną piątą swojego rezerwowego zapasu. Pierwsze worki tego ryżu trafiły już do sprzedaży w japońskich supermarketach.

Kiedy rząd w Tokio sięga po rezerwy ryżu?

Japoński rząd zaczął gromadzić rezerwę ryżową w 1995 roku, dwa lata po niespodziewanie chłodnym lecie, które zrujnowało zbiory i zmusiło Japonię do importu zbóż z zagranicy.

Czytaj więcej

Popularny japoński makaron ofiarą wojny w Ukrainie

Sięgano po te zapasy m.in. po trzęsieniu ziemi i tsunami w 2011 roku, w wyniku którego zginęło lub zaginęło 20 000 osób, a także po tragicznym trzęsieniu ziemi w Kumamoto w 2016 roku.

Również inne kraje Azji, w których ryż jest podstawowym produktem – takie jak Indie, Wietnam czy Tajlandia – utrzymują zapasy ryżu, aby chronić ludność przed niedoborami i wzrostem cen, co może mieć również polityczne konsekwencje. Chiny mają także strategiczny rezerwuar ulubionego mięsa mieszkańców – wieprzowiny – aby reagować na kryzysy i stabilizować ceny w razie potrzeby.

W Japonii pierwsza partia, licząca 150 000 ton ryżu, została wystawiona na aukcję w zeszłym miesiącu, jak poinformowało Ministerstwo Rolnictwa, Leśnictwa i Rybołówstwa. „Ceny są obecnie wyjątkowo wysokie” – powiedział minister Taku Eto przed rozpoczęciem aukcji. „Ale apeluję, aby nikt się nie martwił” – dodał, zaznaczając, że spodziewa się, iż wprowadzenie ryżu na rynek spowoduje „stopniowy spadek cen”.

Czytaj więcej

Japoński rząd uwalnia rezerwy ryżu. Ceny rosną dramatycznie, ryż znika ze sklepów

Eto przypisał ostatnie podwyżki cen problemom w łańcuchu dostaw, twierdząc, że ryżu w systemie jest wystarczająco dużo, ale nie trafił on jeszcze na półki sklepowe – nie wyjaśnił jednak, dlaczego. Firma Trial Holdings, prowadząca sieć dyskontów na południowej wyspie Kiusiu, potwierdziła CNN, że pierwsze partie ryżu z aukcji pojawiły się już w wybranych sklepach.

Klienci nie będą kupować ryżu z rezerw rządowych?

Jednak w kraju, w którym jakość ryżu ma ogromne znaczenie – a poszczególne prefektury rywalizują między sobą o tytuł najlepszego ryżu w Japonii – niektórzy wolą wstrzymać się z zakupem tej partii, sceptycznie podchodząc do jej jakości.

Czytaj więcej

Lekki spadek cen żywności na świecie w 2024 r. W grudniu wreszcie staniało masło

Wielu klientów przyznaje, że nie wierzy w dobrą jakość tego ryżu określając go jako „stary” i przyznając, że sami zrobili zapasy ulubionej marki kilka miesięcy temu.

Część klientów czeka aż ceny ryżu z rezerw rządowych spadną jeszcze bardziej. Wielu jest skłonnych wciąż płacić wyższą cenę za ryz najwyższej jakości, a po ryz z rezerw sięgać tylko w razie absolutnej konieczności – informuje CNN

Ryż je się w Japonii niemal do każdego posiłku – służy do przygotowywania sushi, słodyczy, alkoholu przez fermentację, a także jest składany w ofierze duchom podczas ceremonii religijnych. Ryż jest obecny wszędzie w japońskiej diecie. Jest tak popularny, że japoński McDonald’s wprowadził do menu burgera z bułką wykonaną z ryżu – przypomina CNN.

Tak duże uzależnienie od tego podstawowego produktu sprawia jednak, że kraj – czwarta największa gospodarka świata – jest podatny nawet na najmniejsze zakłócenia w dostawach.

Pozostało jeszcze 88% artykułu
0 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Drogie jajka na Wielkanoc? Amerykanie mają pomysł: malują jak pisanki kartofle i cebulę
Przemysł spożywczy
Hakerzy uderzyli w rosyjską wódkę. Stanęła produkcja i sprzedaż
Przemysł spożywczy
USA: Tysiące puszek Coca-Coli wycofane z powodu wykrycia plastiku
Przemysł spożywczy
USA chcą importować „setki milionów” jajek z Turcji i Korei Południowej
Materiał Partnera
Konieczność transformacji energetycznej i rola samorządów
Przemysł spożywczy
Donald Trump zapewnia, że zażegnał kryzys na rynku jajek. Nie do końca