Lekki spadek cen żywności na świecie w 2024 r. W grudniu wreszcie staniało masło

Choć przez większą część 2024 r. światowe ceny produktów mlecznych, mięsa i olejów roślinnych szły w górę, indeks - obrazujący to, co dzieje się z cenami żywności na świecie - pozostał poniżej poziomów z 2023 r. Pomogły przeceny cukru i zbóż.

Publikacja: 03.01.2025 14:34

Wreszcie przyszedł spadek cen żywności

Wreszcie przyszedł spadek cen żywności

Foto: Bloomberg

To, co dzieje się na światowych rynkach żywności, śledzi Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). W piątek podała ona, że wyznaczany przez nią indeks światowych cen żywności w całym 2024 r. sięgnął 122 pkt. To średnia z 12 miesięcy zeszłego roku. Była ona o 2,1 proc. niższa niż rok wcześniej, kiedy wyniosła 124,5 pkt. Zeszłoroczny wynik obrazuje dalszy lekki spadek średnich cen żywności w pięciu kategoriach produktowych, które FAO bierze pod uwagę przy wyznaczaniu swojego indeksu. To zboża, oleje roślinne, mięso, produkty mleczne i cukier. W zeszłym roku indeks nieznacznie oddalił się od najwyższego poziomu 144,5 pkt. z 2022 r. Wtedy ceny żywności na światowych rynkach wystrzeliły w górę po pełnoskalowej napaści Rosji na Ukrainę. Mimo spadków z 2023 i 2024 r. indeks FAO pozostaje na poziomach znacznie wyższych niż w latach 2015-20, kiedy wahał się między 90 a 100 pkt.

Czytaj więcej

GUS podał szybki szacunek grudniowej inflacji. I jest zaskoczenie

W samym grudniu 2024 r. indeks światowych cen żywności znalazł się na poziomie 127 pkt. po spadku o 0,6 pkt., czyli o 0,5 proc. w stosunku do poziomu z listopada. Stało się tak dlatego, że spadki cen cukru, produktów mlecznych, olejów roślinnych i zbóż z nawiązką zrównoważyły ​​wzrosty cen mięsa. Mimo spadku indeks FAO znalazł się na poziomie o 8 pkt. (6,7 proc.) powyżej poziomu sprzed roku. Był jednak o 33,2 pkt. (20,7 proc.) poniżej szczytu z marca 2022 r.

Wreszcie przyszedł spadek cen nabiału

W grudniu zeszłego roku o 1 pkt., czyli 0,7 proc., do poziomu 138,9 pkt., spadł subindeks cen produktów mlecznych. To pierwszy spadek po siedmiu kolejnych miesiącach wzrostów. Mimo to subindeks produktów mlecznych pozostał aż o 20,2 pkt., czyli 17 proc., powyżej poziomu sprzed roku. Największy spadek zanotowały ceny masła, kończąc w ten sposób czternastomiesięczną passę nieprzerwanych wzrostów. Stało się tak za sprawą słabszego popytu globalnego i nagromadzonych zapasów. Także za sprawą niższego popytu w dół poszły też ceny sera i odtłuszczonego mleka w proszku. Wzrosły za to – i to gwałtownie – notowania pełnego mleka w proszku. Napędzał je silny popyt z Azji, w połączeniu z mniejszymi zapasami w Europie Zachodniej związanymi z sezonowo niską produkcją mleka.

W całym 2024 r. subindeks cen produktów mlecznych FAO wyniósł średnio 129,6 pkt., co oznacza wzrost o 5,8 pkt. (4,7 proc.) w porównaniu z 2023 r. Wzrost ten związany jest głównie z gwałtownie rosnącymi cenami masła, za którym stał duży popyt globalny, przy ograniczonej podaży.

Ostra przecena cukru

Subindeks światowych cen cukru spadł w zeszłym miesiącu do 120 pkt. To o 6,4 pkt. (5,1 proc.) mniej niż w listopadzie. Był to przy tym drugi z rzędu miesięczny spadek, który sprowadził subindeks cen cukru do poziomu o 10,6 proc., czyli 14,2 pkt., niższego niż przed rokiem. Za spadkiem stoi wyższa od spodziewanej produkcja cukru w Brazylii. Poprawiły się też perspektywy zbiorów trzciny cukrowej w 2025 r. w tym kraju, a produkcja w Indiach i Tajlandii idzie obecnie pełna parą.

Czytaj więcej

Handel żywnością coraz trudniejszy

W całym 2024 r. subindeks cen cukru wyniósł średnio 125,8 pkt. i był o 19,2 pkt. (13,2 proc.) niższy niż w 2023 r. Do spadku notowań przyczynił się przede wszystkim rekordowo wysoki eksport z Brazylii oraz pozytywne globalne perspektywy podaży na sezon 2024/25.

W dół także ceny olejów roślinnych

W poprzednim miesiącu subindeks olejów roślinnych po spadku o 0,9 pkt. (0,5 proc.) wyniósł średnio 163,3 pkt. To jednak nadal o 33,5 proc. więcej niż rok wcześniej. Nieznaczny grudniowy spadek wskaźnika odzwierciedla głównie niższe ceny soi, rzepaku i oleju słonecznikowego. Pozwoliły one zrekompensować wyższe o 2 proc. ceny oleju palmowego. Za spadkiem światowych cen oleju rzepakowego i słonecznikowego stał przede wszystkim niższy popyt. Olej palmowy drożał z powodu niższej podaży.

Czytaj więcej

Masło rekordowo drogie. Indeks światowych cen żywności najwyżej od kwietnia 2023 r.

W całym 2024 r. wskaźnik cen oleju roślinnego wyniósł 138,2 pkt., co oznacza wzrost o 11,9 pkt., czyli o 9,4 proc., w porównaniu z rokiem wcześniejszym. Wzrost cen to głównie efekt niższych globalnych dostaw.

Ceny zbóż prawie bez zmian

W grudniu niemal nie zmienił się natomiast poziom wyznaczanego przez FAO subindeksu światowych cen olejów roślinnych. Spadł on do 111,3 pkt. ze 111,4 pkt w listopadzie, był jednak o 11,5 pkt. (9,3 proc.) poniżej poziomu sprzed roku. W grudniu stabilne pozostały ceny pszenicy. Nieznacznie wzrosły ceny kukurydzy, drożał jęczmień, taniało zaś sorgo. W dół poszły też ceny ryżu.

W całym roku subindeks cen zbóż wyniósł średnio 113,5 pkt. i był o 17,4 pkt. (13,3 proc.) poniżej poziomu z 2023 r. Za spadkiem notowań stały niższe ceny pszenicy i zbóż gruboziarnistych.

Czytaj więcej

Ceny żywności w 2023 roku niższe, ale ciągle wysokie

Droższe mięso

Odwrócił się natomiast trend spadkowy na rynku mięsa. Po trzech miesiącach spadków, w grudniu, subindeks cen mięsa poszedł w górę o 0,5 pkt. (0,4 proc.) do poziomu 119 pkt. Znalazł się w ten sposób o 7,9 pkt. (7,1 proc.) powyżej poziomu sprzed roku. Subindeks pchały w górę przede wszystkim wyższe ceny mięsa wołowego, za którymi stał silny popyt globalny połączony z ograniczeniami produkcji. Rosły też ceny mięsa baraniego. Taniała wieprzowina, co związane było ze słabszym niż oczekiwano popytem przedświątecznym w Unii Europejskiej. Nieznacznie w dół poszły też ceny mięsa drobiowego, na co przełożyły się solidne dostawy z Brazylii.

W całym 2024 r. indeks cen mięsa FAO wyniósł średnio 117,2 pkt., co oznacza wzrost o 3,1 pkt. (2,7 proc.) w porównaniu z 2023 r. Za wzrostem stał silny popyt przy wolniejszym wzroście globalnej produkcji. Wyższe niż w 2023 r. były średnie ceny mięsa wołowego, baraniego i drobiowego, podczas gdy średnie ceny mięsa wieprzowego spadły.

To, co dzieje się na światowych rynkach żywności, śledzi Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). W piątek podała ona, że wyznaczany przez nią indeks światowych cen żywności w całym 2024 r. sięgnął 122 pkt. To średnia z 12 miesięcy zeszłego roku. Była ona o 2,1 proc. niższa niż rok wcześniej, kiedy wyniosła 124,5 pkt. Zeszłoroczny wynik obrazuje dalszy lekki spadek średnich cen żywności w pięciu kategoriach produktowych, które FAO bierze pod uwagę przy wyznaczaniu swojego indeksu. To zboża, oleje roślinne, mięso, produkty mleczne i cukier. W zeszłym roku indeks nieznacznie oddalił się od najwyższego poziomu 144,5 pkt. z 2022 r. Wtedy ceny żywności na światowych rynkach wystrzeliły w górę po pełnoskalowej napaści Rosji na Ukrainę. Mimo spadków z 2023 i 2024 r. indeks FAO pozostaje na poziomach znacznie wyższych niż w latach 2015-20, kiedy wahał się między 90 a 100 pkt.

Pozostało jeszcze 87% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Gospodarka
Europejskie środki na obronność wciąż tylko w deklaracjach
Materiał Promocyjny
Jak przez ćwierć wieku zmieniał się rynek leasingu
Gospodarka
Jest nowy prezes GUS. Donald Tusk zdecydował
Gospodarka
Prof. Koźmiński: Musk chce być Bogiem. I ma na to pieniądze
Gospodarka
Polak w miarę dumny z kraju. Gdyby miał emigrować, to do Hiszpanii
Materiał Promocyjny
5G – przepis na rozwój twojej firmy i miejscowości
Gospodarka
Apel organizacji pozarządowych o „Pakt dla wolności i rozwoju”
Materiał Promocyjny
Nowości dla przedsiębiorców w aplikacji PeoPay