Europejskie sieci handlowe walczą z wyzyskiem w zakładach mięsnych

Brytyjskie i europejskie sieci handlowe twierdzą, że są gotowe zerwać więzi z dostawcami, jeżeli nie spełnialiby standardów etycznych.

Publikacja: 29.09.2021 14:40

Europejskie sieci handlowe walczą z wyzyskiem w zakładach mięsnych

Foto: Adobe Stock

Niedawno opublikowane zostały informacje o powszechnym wyzysku pracowników zakładów mięsnych w całej Europie. Efekty długotrwałego śledztwa dziennikarzy „The Guardian” to dowody wykorzystywania pracowników w Wielkiej Brytanii oraz krajach Unii Europejskiej. Ofiarami wyzysku padali głównie pracownicy niepochodzący z krajów, w których pracowali.

Wiodące sieci handlowe w Wielkiej Brytanii i kilku krajach europejskich zadeklarowały po publikacji, że są skłonne zerwać więzi z dostawcami, którzy nie spełnialiby standardów etycznych. Do sieci handlowych dołączyły też w deklaracjach niektóre sieci fast food.

W imieniu sieci detalicznych taką deklarację złożyło Brytyjskie Konsorcjum Detalistów (BRC), zrzeszające sieci handlowe w Wielkiej Brytanii.

Czytaj więcej

Brexit paraliżuje stacje paliw. I cały kraj

- Członkowie BRC są zobowiązani do przestrzegania wysokich standardów dobrostanu wszystkich osób pracujących w ich łańcuchach dostaw i kontrolowania ich poprzez audyty oraz dochodzenia oparte na dowodach – przypomniał, cytowany przed „The Guardian” Andrew Opie, dyrektor ds. żywności i zrównoważonego rozwoju w BRC.

- Holenderskie supermarkety nieustannie pracują nad tym, by uczynić swoje łańcuchy dostaw bardziej zrównoważonymi, zarówno we współpracy z partnerami biznesowymi jak i organizacjami pozarządowymi, związkami zawodowymi i rządem – oświadczyło Centraal Bureau Lavensmiddelehandel (CBL), holenderskie stowarzyszenie handlu detalicznego żywnością.

CBL twierdzi też, że jest stroną międzynarodowej umowy o odpowiedzialnym prowadzeniu biznesu i w jej ramach pracowało i pracuje nad wdrożeniem „należytej staranności zgodnie z wytycznymi ONZ i OECD” w celu zwiększenia przejrzystości łańcuchów dostaw i złagodzenia zagrożeń dla praw człowieka.

Generalnie sieci handlowe z Wielkiej Brytanii podkreślają, że przestrzegają protokołów BRC dotyczących przeciwdziałania niewolnictwu. Sieć Marks&Spencer wskazała też na to, że na początku roku organizacja Oxfam dokonała przeglądu jej praktyk roboczych i sieć zareagowała na wykryte nieprawidłowości.

Francuska sieć E.Leclerc i niemiecka Rewe zasadniczo korzystają ze sprawdzonych dostawców, nad którymi mają kontrolę co do warunków pracy, ale zdarza się, że korzystają z usług innych firm, nad którymi takiej kontroli nie mają. Z kolei fast foodowy gigant KFC twierdzi, że dostawcy wysokiego lub średniego ryzyka zostali poddani audytowi i w razie negatywnego wyniku współpraca zostanie zerwana.

Z dziennikarskiego śledztwa brytyjskiego dziennika wynika, że głównymi ofiarami wyzysku przy produkcji mięsa są imigranci zatrudniani często przez podwykonawców, agencje pracy, na umowach czasowych lub nawet bez umów.

Przemysł spożywczy
Producent popularnych lodów oskarża Unilever: Chcą nas uciszyć
Przemysł spożywczy
Japoński rząd uwalnia rezerwy ryżu. Ceny rosną dramatycznie, ryż znika ze sklepów
Przemysł spożywczy
Polska wódka zajmuje miejsce rosyjskiej
Przemysł spożywczy
Świetlana przyszłość kartonowej butelki. Może zwiększyć eksport wina z Francji
Przemysł spożywczy
Jeszcze więcej plastiku. Taka może być odpowiedź Coca-Coli na cła