Spomlek wkracza do Ostrowi

Czołowy producent serów wydzierżawił od Invest-Banku Mazowiecką Spółdzielnię Mleczarską w Ostrowi Mazowieckiej. Nie wyklucza, że w przyszłości przejmie zakład i znaną markę Ostrowia

Aktualizacja: 24.05.2011 13:32 Publikacja: 24.05.2011 13:28

Spomlek wkracza do Ostrowi

Foto: Materiały Promocyjne

Z informacji "Rz" wynika, że Invest—Bank, którego spółka zależna Emir 10 za 45 mln zł przejęła mającą kłopoty finansowe Ostrowię — zaproponował współpracę kilku firmom mleczarskim, m.in. Mlekopolowi, Mlekovicie oraz Polmlekowi wcześniej dzierżawiącemu zakład od syndyka. Ostatecznie wybrał jednak Spółdzielczą Mleczarnię Spomlek z Radzynia Podlaskiego. — Nasza strategia wpisuje się w wizję, jaką bank ma dla Spółdzielni Mleczarskiej w Ostrowii. Chcemy odtworzyć tam produkcję i wykorzystać zakład do umocnienia naszej pozycji na polskim rynku serów — mówi Edward Bajko,prezes Spomleku. Firma ta zamyka obecnie pierwszą czwórkę producentów serów dojrzewających w Polsce. W ciągu 2 - 3 lat chce zająć na nim pozycję lidera z udziałami sięgającymi ok. 20 proc. — Wydzierżawienie Ostrowi ułatwi nam osiągnięcie tego celu — dodaje Bajko.

Ostrowia, która przestała produkować na koniec kwietnia 2011 r. ma nowoczesną serwonię. Jest ona w stanie wyprodukować ok. 30 ton sera na dobę.

Spomlek zacznie reaktywacją Ostrowii od uruchomienia proszkowni (powstaje w niej mleko w proszku). Powinna ruszyć w ciągu dwóch tygodni. Sukcesywnie będzie także uruchamiać kolejne linie produkcyjne, m.in. wytwarzające twarożki i serki topione pod marką Ostrowia. Pomimo trudności jej producenta w ostatnich trzech latach jest ona nadal znana na rynku. W ostatnim rankingu marek "Rz" zajęła 23 miejsce wśród najmocniejszych marek żywnościowych w Polsce. Tuż za nią znalazły się  Bebilon, Mleko Łowickie margaryna Kasia oraz herbata Saga.

To, jak szybko Ostrowia będzie  w stanie osiągnąć pełne moce, zależy od tego, jak szybko Spomlekowi uda się odzyskać dostawców mleka, którzy odeszli do innych firm. — To proces, który należy liczyć w miesiącach — zaznacza Bajko.

W okresie świetności Ostrowia przerabiała ok. 0,5 mln litrów mleka. Mniej więcej tyle Spomlek przerabia obecnie w swoich trzech zakładach.

Z informacji "Rz" wynika, że Invest—Bank, którego spółka zależna Emir 10 za 45 mln zł przejęła mającą kłopoty finansowe Ostrowię — zaproponował współpracę kilku firmom mleczarskim, m.in. Mlekopolowi, Mlekovicie oraz Polmlekowi wcześniej dzierżawiącemu zakład od syndyka. Ostatecznie wybrał jednak Spółdzielczą Mleczarnię Spomlek z Radzynia Podlaskiego. — Nasza strategia wpisuje się w wizję, jaką bank ma dla Spółdzielni Mleczarskiej w Ostrowii. Chcemy odtworzyć tam produkcję i wykorzystać zakład do umocnienia naszej pozycji na polskim rynku serów — mówi Edward Bajko,prezes Spomleku. Firma ta zamyka obecnie pierwszą czwórkę producentów serów dojrzewających w Polsce. W ciągu 2 - 3 lat chce zająć na nim pozycję lidera z udziałami sięgającymi ok. 20 proc. — Wydzierżawienie Ostrowi ułatwi nam osiągnięcie tego celu — dodaje Bajko.

Biznes
Gdzie wyrzucić karton po mleku? Nie wszyscy znają dobrą odpowiedź
Biznes
Uczelnie chronią zagranicznych studentów. „Zatrudnijcie adwokata, nie opuszczajcie USA”
Biznes
Chiny zbliżają się do UE. Rekord na GPW. Ukrainie grozi niewypłacalność
Biznes
Unia Europejska nie wycofuje się z ESG
Biznes
Trwa konkurs dziennikarski „Voice Impact Award”