Olbrzymie marnotrawstwo sushi. Japończycy importują żywność i ją wyrzucają

Wyrzucanie nadających się do jedzenia porcji sushi jest dużym problem w Japonii. Tylko sklepy typu convenience wyrzucają każdego dnia sushi warte równowartość 20 mln złotych.

Publikacja: 18.06.2024 16:33

Wyrzucanie nadających się do jedzenia porcji sushi jest dużym problem w Japonii

Wyrzucanie nadających się do jedzenia porcji sushi jest dużym problem w Japonii

Foto: Bloomberg

W Japonii sushi można kupić niemal na każdym rogu w małych sklepach spożywczych takich jak Family Mart czy 7-Eleven. Dla wygody klientów o każdej porze na półkach leżą liczne rolki sushi, kulki ryżowe i gotowe zestawy. Gdy tylko sklepy są zamykane, to co nie zostało sprzedane ląduje w koszu.

Dlaczego Japończycy wyrzucają sushi

Pozostało jeszcze 89% artykułu

99 zł za rok czytania RP.PL

O tym jak szybko zmienia się świat. Ameryka z nowym prezydentem. Chiny z własnymi rozwiązaniami AI. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, inspirujemy, analizujemy

Przemysł spożywczy
Producent popularnych lodów oskarża Unilever: Chcą nas uciszyć
Przemysł spożywczy
Japoński rząd uwalnia rezerwy ryżu. Ceny rosną dramatycznie, ryż znika ze sklepów
Przemysł spożywczy
Polska wódka zajmuje miejsce rosyjskiej
Przemysł spożywczy
Świetlana przyszłość kartonowej butelki. Może zwiększyć eksport wina z Francji
Przemysł spożywczy
Jeszcze więcej plastiku. Taka może być odpowiedź Coca-Coli na cła