Polska dyplomacja triumfuje, bo podczas wizyty prezydenta Dudy w Chinach faktycznie udało się dokonać czegoś, na co rodzimi producenci czekali długie lata. Porozumienie otworzy drzwi dla polskiego drobiu, ale także zagwarantuje, że nie zamkną się one zbyt łatwo. To wyjątkowo dobra wiadomość z branży mięsnej, bo nad wieprzowiną zbierają się czarne chmury jako odprysk napięcia w relacjach handlowych Unii Europejskiej z Chinami.
Jakie porozumienia podpisał Andrzej Duda w trakcie wizyty w Chinach?
Nie dość, że w w poniedziałek po południu prezydent Duda podpisał porozumienie Polski z Chinami w sprawie regionalizacji, to we wtorek został oficjalnie cofnięty zakaz eksportu polskiego drobiu do Chin. Ta zmiana jest wyjątkowym osiągnięciem polskiej dyplomacji gospodarczej. Nie tylko dlatego, że otwiera rynek chiński, bo do tej pory to był klient ważny, ale nie wysyłaliśmy tam decydujących dla polskiej branży ilości mięsa.
Czytaj więcej
Nasza wołowina i wieprzowina trafi na rynek Filipin. Producenci znad Wisły szukają też innych rynków zbytu.
- Spotkanie z Przewodniczącym Xi Jinpingiem trwało w sumie 4 godziny. Samo spotkanie w cztery oczy — godzinę. Omówiliśmy dzisiaj najważniejszy tematy i podpisaliśmy szereg ważnych porozumień. Najważniejsze to dotyczące kwestii regionalizacji sprzedaży drobiu. Staniemy się czwartym krajem na świecie, który będzie ją miał – napisał prezydent RP Andrzej Duda na X (dawnym Twitterze). Podobne porozumienia Chiny zawarły wcześniej z USA, Francją i Rosją.
Bardziej szczegółowe informacje zawiera tweet polskiego ambasadora. - To otwarcie drogi do masowej sprzedaży polskiego drobiu i do wielkich zarobków dla naszego sektora drobiowego – napisał Jakub Kumoch, ambasador Polski w Chinach.