Tylko 99 zł za rok czytania.
Co zyskasz kupując subskrypcję? - możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Aktualizacja: 26.04.2025 20:10 Publikacja: 23.02.2023 03:00
Dariusz Iwanski
Foto: Dariusz Iwanski phone:601362305
Styczeń był dziesiątym z rzędu miesiącem spadku cen żywności na rynkach światowych. Ich wyznaczany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks pobił historyczne rekordy zaraz po wybuchu wojny w Ukrainie. Skąd spadki cen?
Spada przede wszystkim jeden z komponentów indeksu światowych cen żywności wyznaczanego przez FAO – tłuszcze roślinne. Ich subindeks i ceny spadły znacząco poniżej poziomu sprzed wybuchu wojny w Ukrainie. Pozostałe subindeksy: zbóż, mięsa, produktów mlecznych i cukru, też spadają, ale wyjąwszy produkty mleczne, są powyżej notowań sprzed wybuchu wojny. A ich ceny już wcześniej były bardzo wysokie.
Najstarszy syn prezydenta USA, Donald Trump Jr., objeżdża kraje Europy Środkowo-Wschodniej i przedstawia program...
Wojna handlowa Trumpa szkodzi wszystkim firmom na świecie. Sprzeczne wypowiedzi Trumpa i komunikaty z Chin zwięk...
Ropa gwałtownie potaniała, gaz się nie sprzedaje, Kreml traci dochody konieczne do dalszego prowadzenia swojej z...
Inwestorzy odczuli ulgę po tym, jak prezydent USA Donald Trump zaprzeczył, że chce odwołać Jerome’a Powella i za...
Mocniejsze zaangażowanie się ojców w opiekę nad dziećmi pozwala uwolnić potencjał większej liczby kobiet na rynk...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas