Brazylijskie jaja i kury raczej nie trafią na sklepowe półki, ale są wykorzystywane w przetwórstwie żywności do produkcji m.in. gotowych mieszanek ciast, lodów czy sosów sałatkowych. Ma to wspomóc wewnętrzną produkcję i sprawić, że jaja nie będą tak szybko znikać ze sklepowych półek oraz nareszcie zaczną tanieć.
Czytaj więcej
Stany Zjednoczone nie radzą sobie z coraz poważniejszym deficytem jaj na krajowym rynku. Prośby o...
Zezwolenie na wykorzystywanie jaj kur brojlerów wymagałoby jednak zmiany przepisów, a niektórzy eksperci ds. bezpieczeństwa żywności ostrzegali, że może to grozić skażeniem produktów spożywczych szkodliwymi bakteriami, głównie groźną salmonellą – informuje Reuters.
Ptasia grypa zabiła 170 mln sztuk drobiu w USA
Wirus ptasiej grypy od początku 2022 r. zabił w USA prawie 170 milionów kurczaków, indyków i innych ptaków hodowlanych. Jaja szybko znikają ze sklepowych półek, a ich ceny wciąż rosną, podnosząc także ceny dań w restauracjach oraz gotowych dań w sklepach. Hurtowe ceny jaj wzrosły o 53,6 proc. w lutym tego roku, zanim nieco spadły w marcu. Niedobór jaj napędza także inflację cen żywności.
W lutym administracja Trumpa ogłosiła plan o wartości 1 miliarda dolarów na obniżenie cen jaj, który obejmuje m.in. pomoc rolnikom w zapobieganiu rozprzestrzeniania się wirusa i badanie opcji szczepionek przeciwko ptasiej grypie. Administracja promuje również import jaj z krajów takich jak Turcja, Brazylia i Korea Południowa, które zazwyczaj wysyłają niewiele jaj do Stanów Zjednoczonych. Poprosiła też Europę o znaczne zwiększenie eksportu jaj do USA – informuje Reuters.