Amerykanie kupują jaja w Brazylii. To jednak nie rozwiązuje ich kłopotów

Stany Zjednoczone niemal podwoiły import brazylijskich jaj, które kiedyś były wykorzystywane wyłącznie jako karma dla zwierząt domowych – informuje Reuters. Waszyngton rozważa też złagodzenie przepisów dotyczących sprzedaży jaj znoszonych przez kury hodowane na mięso. Administracja Trumpa stara się obniżyć niebotyczne ceny jaj windowane epidemią ptasiej grypy.

Publikacja: 24.03.2025 13:16

Stany Zjednoczone niemal podwoiły import brazylijskich jaj

Stany Zjednoczone niemal podwoiły import brazylijskich jaj

Foto: Bloomberg

Brazylijskie jaja i kury raczej nie trafią na sklepowe półki, ale są wykorzystywane w przetwórstwie żywności do produkcji m.in. gotowych mieszanek ciast, lodów czy sosów sałatkowych. Ma to wspomóc wewnętrzną produkcję i sprawić, że jaja nie będą tak szybko znikać ze sklepowych półek oraz nareszcie zaczną tanieć.

Czytaj więcej

USA chcą importować „setki milionów” jajek z Turcji i Korei Południowej

Zezwolenie na wykorzystywanie jaj kur brojlerów wymagałoby jednak zmiany przepisów, a niektórzy eksperci ds. bezpieczeństwa żywności ostrzegali, że może to grozić skażeniem produktów spożywczych szkodliwymi bakteriami, głównie groźną salmonellą – informuje Reuters.

Ptasia grypa zabiła 170 mln sztuk drobiu w USA

Wirus ptasiej grypy od początku 2022 r. zabił w USA prawie 170 milionów kurczaków, indyków i innych ptaków hodowlanych. Jaja szybko znikają ze sklepowych półek, a ich ceny wciąż rosną, podnosząc także ceny dań w restauracjach oraz gotowych dań w sklepach. Hurtowe ceny jaj wzrosły o 53,6 proc. w lutym tego roku, zanim nieco spadły w marcu. Niedobór jaj napędza także inflację cen żywności.

W lutym administracja Trumpa ogłosiła plan o wartości 1 miliarda dolarów na obniżenie cen jaj, który obejmuje m.in. pomoc rolnikom w zapobieganiu rozprzestrzeniania się wirusa i badanie opcji szczepionek przeciwko ptasiej grypie. Administracja promuje również import jaj z krajów takich jak Turcja, Brazylia i Korea Południowa, które zazwyczaj wysyłają niewiele jaj do Stanów Zjednoczonych. Poprosiła też Europę o znaczne zwiększenie eksportu jaj do USA – informuje Reuters.

Czytaj więcej

Donald Trump zapewnia, że zażegnał kryzys na rynku jajek. Nie do końca

Import jaj z Brazylii do USA w lutym wzrósł o 93 proc. w porównaniu z rokiem poprzednim, poinformowało Brazylijskie Stowarzyszenie Białka Zwierzęcego. Jednak Brazylia jest dotknięta chorobą Newcastle, wirusem, który często zabija drób i kraj ten nie może dostarczać Stanom Zjednoczonym jaj do sprzedaży w sklepach spożywczych ani pasteryzowanych jaj w płynie do spożycia przez ludzi.

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków poinformowała, że rozpatruje petycję National Chicken Council, aby zezwolić na sprzedaż do spożycia przez ludzi jaj znoszonych przez kury hodowane na mięso. Obecnie producenci kurczaków brojlerów niszczą miliony jaj, ponieważ nie są one odpowiednio przechowywane, aby spełnić wymagania FDA dotyczące bezpieczeństwa żywności.

Czytaj więcej

Jaja są tak drogie, że Amerykanie przemycają je z Meksyku

W 2023 r. FDA odrzuciła podobny wniosek, powołując się na ryzyko wybuchu epidemii salmonelli. Teraz branża drobiarska ma nadzieję, że agencja wesprze ten wniosek w obliczu dramatycznych niedoborów jaj.

360 mln jaj niszczonych co roku w USA

Co roku brojlery znoszą około 360 milionów jaj, które nie nadają się do wylęgu piskląt. Część z nich jest wykorzystywana do produkcji szczepionek, eksportowana lub wykorzystywana do innych celów. Ogromna ilość jaj jest jednak utylizowana.

Czytaj więcej

Rząd Donalda Trumpa zwrócił się do Danii o pomoc. W USA brakuje jaj

Wayne-Sanderson Farms, czołowy amerykański producent mięsa drobiowego, prawdopodobnie wyrzuca około 500 000 jaj tygodniowo, które nie spełniają specyfikacji FBA - potwierdził Mark Burleson, starszy dyrektor ds. usług weterynaryjnych w tej firmie. Takie jaja były kiedyś sprzedawane do zakładów przetwórczych. Jednak w 2009 r. przepisy FDA mające na celu ograniczenie zachorowań na salmonellę wprowadziły wymaganie, aby jaja były schładzane w temperaturze 7 stopni Celsjusza od 36 godzin po ich zniesieniu. Producenci kurczaków przechowują jaja brojlerów w temperaturze około 18 stopni C i nie mają sprzętu do ich chłodzenia w niższej temperaturze zgodnie z wymaganiami FDA. Producenci zapewniają, że jaja nie stanowią zagrożenia dla zdrowia publicznego, ponieważ są pasteryzowane, ale eksperci ds. bezpieczeństwa żywności stwierdzili, że niewystarczające chłodzenie może zwiększyć liczbę patogenów do poziomów, przy których pasteryzacja nie jest w pełni skuteczna.

Brazylijskie jaja i kury raczej nie trafią na sklepowe półki, ale są wykorzystywane w przetwórstwie żywności do produkcji m.in. gotowych mieszanek ciast, lodów czy sosów sałatkowych. Ma to wspomóc wewnętrzną produkcję i sprawić, że jaja nie będą tak szybko znikać ze sklepowych półek oraz nareszcie zaczną tanieć.

Zezwolenie na wykorzystywanie jaj kur brojlerów wymagałoby jednak zmiany przepisów, a niektórzy eksperci ds. bezpieczeństwa żywności ostrzegali, że może to grozić skażeniem produktów spożywczych szkodliwymi bakteriami, głównie groźną salmonellą – informuje Reuters.

Pozostało jeszcze 87% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Rolnictwo
Polska zakazała importu mięsa i mleka ze Słowacji
Materiał Promocyjny
Berlingo VAN od 69 900 zł netto
Rolnictwo
Kondycja polskiego rolnictwa, czyli czasem słońce, czasem deszcz
Rolnictwo
Rosyjskie ogórki udawały ukraińskie i trafiły przez Polskę na Litwę. Jest afera
Rolnictwo
FAO: kawa będzie droga. Amerykanie nie chcą nowych ceł
Materiał Promocyjny
Warunki rozwoju OZE w samorządach i korzyści z tego płynące
Rolnictwo
Jaja są tak drogie, że Amerykanie przemycają je z Meksyku
Materiał Promocyjny
Suzuki Moto Road Show już trwa. Znajdź termin w swoim mieście