W Centre de Conférences Internationales na co dzień organizowanych jest wiele imprez rangi światowej.
Głównym akcentem obchodów 100. rocznicy odzyskania niepodległości w Algierze była wystawa poświęcona początkom polskiej służby dyplomatycznej. Na 20 planszach dużego formatu zaprezentowano historyczne siedziby pierwszych ambasad i poselstw RP, które po dziś dzień są we władaniu MSZ a także sylwetki wybitnych polskich dyplomatów takich jak Edward Raczyński, Henryk Mościcki czy Karol Romer.
Wystawie towarzyszyła również kulinarna prezentacja polskich specjałów. Jej autorem był Mikołaj Rej, który specjalnie na tę okazję przybył z Krakowa. Potomek polskiego poety i prozaika renesansowego nawiązał kulinarnie do słów swego wielkiego antenata o „niemych gęsiach” i zaprezentował wraz ze swoim asystentem, Maciejem Koźlakowskim, tradycyjne polskie potrawy z gęsiny. Nie zabrakło również bogatej oferty polskich produktów regionalnych, w tym oscypków, kiszonek, makowców, pierników oraz lokalnych polskich nalewek i miodów pitnych.
Licznie przybyli goście, w tym algierscy ministrowie handlu i kształcenia zawodowego nie kryli zachwytu bogactwem oraz oryginalnością polskiej kuchni. Mieli okazję posłuchać także pełnego anegdot i ciekawostek wykładu na temat kuchni staropolskiej.