Gastronomia ma pod górkę. Restauracje widzą przyszłość w czarnych barwach

Zdaniem 63 proc. prowadzenie działalności gospodarczej w ostatnim półroczu stało się trudniejsze. A będzie jeszcze gorzej: 66 proc. przewiduje, że w ciągu następnych sześciu miesięcy ich problemy tylko się spotęgują.

Publikacja: 03.10.2023 12:29

Restauracje widzą przyszłość w czarnych barwach

Restauracje widzą przyszłość w czarnych barwach

Foto: Adobe Stock

Wśród restauratorów ankietowanych przez serwis Pyszne.pl aż 98 proc. za taki rozwój sytuacji w branży wini ogólną sytuację ekonomiczną w kraju i rosnące koszty, które mają negatywny wpływ na działalność gospodarczą. Restauratorzy podkreślają przede wszystkim negatywny wpływ rosnących cen mediów, produktów spożywczych i wysokie koszty utrzymania lokali. 89 proc. prowadzących restauracje ma też problem z brakiem wykwalifikowanych pracowników. Znaczącym, choć nieco mniej dotkliwym elementem jest coraz większa konkurencja na rynku.

Pozostało jeszcze 82% artykułu

119 zł za rok czytania RP.PL

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Gastronomia
Zła wiadomość dla Włochów i dla turystów. Mocno drożeje największy włoski przysmak
Materiał Promocyjny
Suzuki e VITARA jest w pełni elektryczna
Gastronomia
Pracownicy Starbucks rozszerzają strajk. Teraz protestują także w Nowym Jorku
Gastronomia
Rekord! Zamówił w rok 865 dostaw jedzenia. Głównie kebabów
Gastronomia
Burger drwala wrócił do McDonald's. Cena na sezon 2024/2025
Materiał Promocyjny
Kluczowe funkcje Małej Księgowości, dla których warto ją wybrać
Gastronomia
Polaków stać na coraz mniej schabowych i pizzy. W Polsce drożej niż we Włoszech
Materiał Promocyjny
Najlepszy program księgowy dla biura rachunkowego