Firma, która produkuje "bezmięsne mięso" złożyła pod koniec września w Holandii wniosek, o dopuszczenie na terenie Unii Europejskiej stosowania sojowej leghemoglobiny, czyli tzw. hemu. To dzięki temu składnikowi warzywne "mięso" ma smakować niemal jak prawdziwe.
Czytaj także: Dania roślinne szturmem podbijają ojczyznę schabowego
Hem opracowany przez Impossible Foods został zatwierdzony w lipcu tego roku przez amerykańską Agencję Żywności i Leków FDA i można go znaleźć w sprzedawanych w sklepach produktach tej marki.
Dopuszczenie substancji hem na rynek unijny może potrwać znacznie dłużej, ze względu na na kompleksowe i restrykcyjne przepisy Unii Europejskiej - informuje CNBC.
Założona w 2013 roku firma Impossible Foods bedzie na rynku europejskim konkurować m.in. z takimi producentami wegańskich zamienników mięsa jak Beyond Burger, Linda McCartney Foods czy Nestle. Także Burger King przymierza się do wejścia na rynek europejski.