Hamburgery pełne chemii

Hamburgery i inne potrawy spożywane w restauracjach czy punktach szybkiej obsługi mogą być źródłem podwyższonego poziomu ftalanów w organizmie człowieka.

Aktualizacja: 22.11.2019 14:49 Publikacja: 12.11.2019 00:01

Hamburgery pełne chemii

Foto: Adobe Stock

Jak wynika z badania przeprowadzonego przez naukowców z George Washington University, żywność serwowana w przeróżnych punktach gastronomicznych może powodować gromadzenie się w organizmie szkodliwych dla zdrowia substancji chemicznych zwanych ftalanami. Są to sole i estry kwasu ftalowego, grupa chemikaliów stosowanych w produkcji farb, lakierów i klejów. Używa się ich także jako plastyfikatorów w produkcji tworzyw sztucznych, z których produkowane są opakowania żywności.

Niestety podwyższony poziom ftalanów w organizmie wiąże się z długą listą problemów zdrowotnych, ponieważ mają one wpływ na gospodarkę hormonalną, w tym problemy z płodnością oraz powikłania ciążowe.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Zdrowie
Potrzebujesz dofinansowania do protezy lub rehabilitacji? Fundacja Poland Business Run szuka beneficjentów!
Zdrowie
Pilotażowy program tabletki „dzień po” w aptekach bez spektakularnych efektów
Zdrowie
Czy grozi nam medyczny blackout?
Zdrowie
Badanie CeZ: Z narzędzi AI korzysta niecałe 5 proc. podmiotów leczniczych w Polsce
Zdrowie
Paweł Walicki, CMP: Profilaktyka powinna znaleźć się w gestii lekarza rodzinnego