Szpitalne menu bogatsze, droższe i sfotografowane

Posiłki w szpitalach mają być przygotowywane w oparciu o jadłospis opracowany przez dietetyka na co najmniej 7 dni. Każdego dnia szpital będzie publikował na swojej stronie internetowej zdjęcie co najmniej dwóch posiłków serwowanych pacjentom.

Publikacja: 15.09.2023 13:43

Szpitalne menu bogatsze, droższe i sfotografowane

Foto: Adobe Stock

To założenia programu pilotażowego "Dobry posiłek w szpitalu", który ma ruszyć jeszcze jesienią i trwać do końca czerwca 2024 r. Cel: wdrożenie optymalnego modelu żywienia pacjentów w szpitalach oraz wprowadzenie porad żywieniowych dla pacjentów. Autorzy projektu rozporządzenia w sprawie pilotażu tj. resort zdrowia argumentuje: "Dobrze odżywiony świadczeniobiorca, szybciej powraca do zdrowia i tym samym może krócej przebywać w szpitalu, co korzystnie wpływa na jego ogólny stan zdrowia fizycznego i psychicznego, a także obniża całkowity koszt leczenia."

Czytaj więcej

"Dobry posiłek" w szpitalach. Sprawdzamy, czy to się uda

W ramach programu pacjentom lecznicy, która weźmie udział w pilotażu, zostanie zapewnione wyżywienia odpowiednie do stanu zdrowia. Jadłospisy przygotują dietetycy w oparciu o zalecenia opracowane przez ekspertów od żywienia. Każdy pacjent będzie mógł także liczyć na porady żywieniowe od dietetyka. Lecznica biorąca udział w pilotażu musi zatrudnić takiego specjalistę na co najmniej pół etatu. O rodzaju diety i czasie jej trwania oraz ewentualnych indywidualnych modyfikacjach zdecyduje lekarz, który może skonsultować się w tej sprawie z dietetykiem.

O tym, co zje pacjent zdecyduje lekarz i dietetyk

Posiłki szpitalne będą przygotowywane w oparciu o jadłospis opracowany przez dietetyka na co najmniej na 7 dni . Jadłospisy mają zawierać informacje o rodzaju posiłku i składzie produktów, kaloryczności i wartości odżywczej (ilość białka, węglowodanów, w tym cukrów, tłuszczu, w tym nasyconych kwasów tłuszczowych, soli) w 100 g, a także porcji posiłku, sposobie obróbki oraz obecności alergenów.

Jadłospis będzie dostępny na stronie internetowej szpitala. Oprócz niego codziennie będą publikowane zdjęcia co najmniej dwóch posiłków spośród najczęściej stosowanych diet z danego dnia wraz z odniesieniem do pozycji z jadłospisu.

Szpitale, które chcą wziąć udział w pilotażu, będą musiały zawrzeć z NFZ stosowaną umowę. Na realizację programu dostaną 25 zł na pacjenta, a ściślej - za osobodzień pobytu na oddziale. To dodatkowe pieniądze, uzupełnienie dotychczasowego budżetu na wyżywienie.

Po zakończeniu pilotażu NFZ oceni jego realizację przez poszczególne placówki i do 31 października 2024 r. przekaże wyniki ministerstwu zdrowia.

Resort szacuje, że koszt programu  może sięgnąć kilkuset milionów złotych do około 1 mld zł. Wszystko sfinansować ma NFZ ze swojego budżetu.

etap legislacyjny: konsultacje publiczne

To założenia programu pilotażowego "Dobry posiłek w szpitalu", który ma ruszyć jeszcze jesienią i trwać do końca czerwca 2024 r. Cel: wdrożenie optymalnego modelu żywienia pacjentów w szpitalach oraz wprowadzenie porad żywieniowych dla pacjentów. Autorzy projektu rozporządzenia w sprawie pilotażu tj. resort zdrowia argumentuje: "Dobrze odżywiony świadczeniobiorca, szybciej powraca do zdrowia i tym samym może krócej przebywać w szpitalu, co korzystnie wpływa na jego ogólny stan zdrowia fizycznego i psychicznego, a także obniża całkowity koszt leczenia."

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Nieruchomości
Myśliwi kontra właściciele gruntów. Rząd chce chronić prawo własności
Podatki
Zapowiada się kolorowa jesień w podatkach. Wiemy, co planuje rząd Tuska
Praca, Emerytury i renty
Dodatek do emerytury. Wielu seniorów nie wie, że ma do niego prawo
Edukacja i wychowanie
Resort edukacji przygotowuje szkoły na upały. Będą nowe przepisy
Materiał Promocyjny
Aż 7,2% na koncie oszczędnościowym w Citi Handlowy
Sądy i trybunały
Czas na reformę. Rząd odkrywa karty w sprawie Sądu Najwyższego i neosędziów
Materiał Promocyjny
Najpopularniejszy model hiszpańskiej marki