Krem pistacjowy przeplatany cienkimi nitkami ciasta, oblany czekoladą i sprzedawany drożej niż inne czekolady z górnej półki – to kwintesencja fenomenu dubajskiej czekolady. Za sprawą TikToka i Instagrama klienci rzucili się na wszystko co na opakowaniu ma napis „Dubai chocolate”. Praktycznie wszyscy liczący się producenci czekolady mają już własną wersję tego przysmaku.
Czytaj więcej
Czekolada dubajska zrobiła światową furorę, jej popularność dotarła także do Europy – i do Polski...
Czekolada dubajska dobra, bo droga?
Dlatego też niemiecka Stiftung Warentest – fundacja założona przez niemiecki rząd, której zadaniem jest przeprowadzanie porównawczych testów produktów i usług – postanowiła sprawdzić jakość tych popularnych czekolad.
Tygodnik „Der Spiegel” pisze, że wyniki „okazały się generalnie rozczarowujące”. Żadna z testowanych czekolad nie oferuje wyjątkowej jakości ani szczególnych doznań smakowych, które uzasadniałyby tak wysokie ceny. Wręcz przeciwnie: dwie czekoladki były znacząco zanieczyszczone. Pozostałe cztery były wolne od toksyn, ale nie wyróżniały się niczym szczególnym pod względem kulinarnym - brzmi werdykt Stiftung Warentest.
Czytaj więcej
Na razie przypomina wielki kufer podróżny, ale w budynku położonym przy Polach Elizejskich 103-11...