Rosja: czy koniak to naprawdę koniak?

Rozpoczyna się wielkie sprawdzanie, co tak naprawdę zawierają butelki z nazwą „koniak", stojące na półkach w sklepach Rosji. Kontrola obejmie 50 marek trunku producentów z Francji, Gruzji, Armenii, Mołdawii i Rosji.

Aktualizacja: 05.02.2018 15:17 Publikacja: 05.02.2018 13:50

Rosja: czy koniak to naprawdę koniak?

Foto: Adobe Stock

O rozpoczęciu „masowej" kontroli koniaków poinformował Roskaczestwo - Rosyjski System Jakości - państwowa instytucja kontroli jakości wyrobów dostępnych w handlu Federacji. Ma to związek z ustaleniami rynkowymi. W październiku 2017 r państwowa instytucja regulująca rynek alkoholi w Rosji zakomunikowała, że na rynku koniaku sytuacja jest dramatyczna - 60 proc. „koniaków" ze sklepowych półek, to podróbki.

„ Na polecenie wicepremiera Aleksandra Chłoponina, Roskaczestwo rozpoczyna ogólno rosyjską kontrolę jakości koniaku. W tym celu eksperci zakupią około 50 marek wyprodukowanych w Rosji (St. Petersburg, Moskwa, Penza, Tatarstan, Dagestan, Północna Osetia, Krym, obwody: moskiewski niżnienowogrodzki, kaliningradzki, samarski; kraje: krasnodarski, stawropolski i permski) oraz Francji, Gruzji, Mołdawii i Armenii" - odwiedziła się w biurze prasowym agencja Prime.

Wśród sprawdzanych koniaków, znajdą się światowe legendy: Rémy Martin, Martell, Courvoisier, Hennessy i Ararat. A także dobrze znane w Rosji lokalne marki - Kinovsky, Three Stars, Koktebel, Elder, Dagestan.

Zakupione butelki kosztują od 372 rubli za sztukę (22,1 zł) do 10 tys rubli (594 zł). Anonimowe zakupy już trwają w dziesiątkach rosyjskich okręgów. Po zakupach zespół ekspercki z Francji przetestuje szczegółowo jakość trunków zgodnie z normami, jakim odpowiadać ma alkohol o nazwie „koniak".

Sprawdzą m.in obecność sztucznych aromatów barwników twardość wody wykorzystanej do przygotowania koniaku, opakowanie i rodzaj użytego spirytusu. Ten ostatni składnik jest szczególnie ważny.

„Nasze koniaki są wyprodukowane zgodnie z normami GOST (rosyjski system norm jakości-red) dla marek „Koniak" i Rosyjski Koniak". Ale nawet wtedy nabywca nie ma gwarancji, że w rzeczywistości pije trunek przygotowany przez destylację wina stołowego wykonanego z winogron i leżakowany w kontakcie z drewnem dębowym przez co najmniej 3 lata".

Wyniki kontroli zostaną przedstawione państwowej komisji przeciwdziałania nielegalnemu obrotowi produkcji spożywczej. Na jej czele stoi minister przemysłu i handlu Denis Manturow.

O rozpoczęciu „masowej" kontroli koniaków poinformował Roskaczestwo - Rosyjski System Jakości - państwowa instytucja kontroli jakości wyrobów dostępnych w handlu Federacji. Ma to związek z ustaleniami rynkowymi. W październiku 2017 r państwowa instytucja regulująca rynek alkoholi w Rosji zakomunikowała, że na rynku koniaku sytuacja jest dramatyczna - 60 proc. „koniaków" ze sklepowych półek, to podróbki.

„ Na polecenie wicepremiera Aleksandra Chłoponina, Roskaczestwo rozpoczyna ogólno rosyjską kontrolę jakości koniaku. W tym celu eksperci zakupią około 50 marek wyprodukowanych w Rosji (St. Petersburg, Moskwa, Penza, Tatarstan, Dagestan, Północna Osetia, Krym, obwody: moskiewski niżnienowogrodzki, kaliningradzki, samarski; kraje: krasnodarski, stawropolski i permski) oraz Francji, Gruzji, Mołdawii i Armenii" - odwiedziła się w biurze prasowym agencja Prime.

Przemysł spożywczy
Grozi nam tanie mięso. Polska boi się jego zalewu z Niemiec
Materiał Promocyjny
Suzuki e VITARA jest w pełni elektryczna
Przemysł spożywczy
Koniec kryzysu w gastronomii i rekordowe zwyżki. Gdzie najchętniej jadają Polacy?
Przemysł spożywczy
Starbucks radykalnie zmienia zasady. Będzie nowy kodeks postępowania dla gości
Przemysł spożywczy
Do syndyka zgłosiło się już 400 wierzycieli Manufaktury. Będzie więcej
Materiał Promocyjny
Kluczowe funkcje Małej Księgowości, dla których warto ją wybrać
Przemysł spożywczy
Producenci mięsa pod presją kosztów. Szansą rynki zagraniczne
Materiał Promocyjny
Najlepszy program księgowy dla biura rachunkowego