Jerzy Żyżyński: 20 proc. VAT na żywność? To groźny pomysł

Nie bez powodu wszędzie ukształtowały się systemy zróżnicowanych stawek podatków pośrednich. Lepiej zatem powstrzymać się z rewolucyjnymi pomysłami ujenolicenia stawki – pisze ekonomista w polemice z Robertem Gwiazdowskim.

Publikacja: 15.03.2024 12:00

Jerzy Żyżyński: 20 proc. VAT na żywność? To groźny pomysł

Foto: Adobe Stock

Prof. Robert Gwiazdowski jest prawnikiem i adwokatem, chętnie wypowiada się w kwestiach ekonomicznych, które jednak traktuje w sposób bardzo powierzchowny i uproszczony. Jego propozycja jednakowej stawki VAT 20 proc. na wszystko jest błędna, bowiem nie uwzględnia tego, że różne towary charakteryzują się różną i zmienną cenową elastycznością popytu.

Jak konsumenci reagują na zmianę cen towarów?

Pozostało 84% artykułu

Czytaj dalej RP.PL

Tylko 9 zł aż za 3 miesiące!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Opinie Ekonomiczne
Witold M. Orłowski: Gospodarka wciąż w strefie cienia
Opinie Ekonomiczne
Piotr Skwirowski: Nie czarne, ale już ciemne chmury nad kredytobiorcami
Ekonomia
Marek Ratajczak: Czy trzeba umoralnić człowieka ekonomicznego
Opinie Ekonomiczne
Krzysztof Adam Kowalczyk: Klęska władz monetarnych
Materiał Promocyjny
Fotowoltaika naturalnym partnerem auta elektrycznego
Opinie Ekonomiczne
Andrzej Sławiński: Przepis na stagnację
Materiał Promocyjny
Seat to historia i doświadczenie, Cupra to nowoczesność i emocje