Organizacja NZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w Rzymie podała, że jej wskaźnik najbardziej popularnych surowców rolnych w 2022 r. zwiększył się o 18 pkt (13,3 proc.) do 143,7 pkt. Był największy od 1990 r., od kiedy ta agenda ONZ zaczęła zbierać takie dane. W 2021 r. ten indeks skoczył o 28 proc. wobec poprzedniego roku, bo światowa gospodarka ożywiała po okresie pandemii — pisze Reuter. Ceny żywności zaczęły rosnąć po rosyjskiej agresji na Ukrainę, bo pojawiły się obawy, że dojdzie do zakłóceń w dostawach z regionu Morza Czarnego. Później nastąpiło lekkie przyhamowanie po uruchomieniu z inicjatywy Turcji i ONZ morskiego korytarza eksportu z Ukrainy i perspektyw lepszych zbiorów w krajach z rozwiniętym rolnictwem.
Czytaj więcej
W najbliższych miesiącach czekają nas kolejne podwyżki. Mocno zdrożeją m.in. alkohole, mięso, nabiał i warzywa.
W grudniu wskaźnik FAO cen żywności wyniósł 132,4 pkt, był o 2,6 pkt (1,9 proc.) mniejszy niż w listopadzie i o 1,3 pkt (1 proc.) mniejszy niż rok wcześniej. Grudzień był dziewiątym miesiącem spadku, głównie dzięki potanieniu olejów roślinnych i w mniejszym stopniu zbóż i mięsa; wzrosły wtedy lekko ceny cukru i nabiału.
- To dobrze, że ceny surowców żywnościowych uspokoiły się po 2 latach dużych wahań — stwierdził Maximo Torero, główny ekonomista FAO. Jego zdaniem, najważniejsze jest zachowanie czujności i skupienie się na łagodzeniu niepewności żywnościowej na świecie — odnotowała AFP.
Wskaźnik FAO cen zbóż wyniósł w grudniu 147,3 pkt, mniej o 2,9 pkt (1,9 proc.) niż w listopadzie, ale o 6,8 (4,8 proc.) więcej niż rok wcześniej. Staniała pszenica po lepszych zbiorach na południowej półkuli, podobnie kukurydza na skutek dużej konkurencji Brazylii, mimo suszy w Argentynie. Ubocznym, skutkiem tego był spadek cen sorgo i jęczmienia. Duże zakupy w Azji i aprecjacja walut do dolara u eksporterów wpłynęły na wzrost cen ryżu. W całym roku wskaźnik cen zbóż doszedł do rekordowego poziomu 154,7 pkt, więcej o 25 pkt (17,9 proc.). Rekordowo zdrożały kukurydza (+24,8 proc.) i pszenica (+15,6 proc.), ryż o 2,9 proc. Przyczyniły się do tego zakłócenia na rynku, większa niepewność, droższa energia i koszty produkcji, niepogoda w kilku krajach i nadal duży popyt — ocenia FAO.