Wyboista droga do wznowienia eksportu mięsa z Polski do Chin

Eksport wieprzowiny znad Wisły do Chin jest obecnie niemożliwy, podobnie jak drobiu i wołowiny. Mimo ponad dekady starań o uczynienie Państwa Środka stałym rynkiem eksportowym dla polskich firm, działania te nie przyniosły trwałych rezultatów.

Publikacja: 26.02.2025 17:00

Chiński rynek jest zamknięty dla mięsa z Polski

Chiński rynek jest zamknięty dla mięsa z Polski

Foto: Adobe Stock

Chiński rynek jest w praktyce zamknięty dla polskiego świeżego i mrożonego mięsa drobiowego, wieprzowego i wołowego do Chin kontynentalnych. Otwierał się na produkty z Polski w ostatnich latach jedynie z okazji oficjalnych wizyt państwowych, po czym szybko zamykał z powodu wykrycia ognisk chorób zakaźnych zwierząt w naszym kraju.

Bez regionalizacji

Pozostało jeszcze 95% artykułu

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Eksport
Polska firma wygrała przetarg i zbuduje promy dla Szkotów
Eksport
Jacek Tomczak: Expo to świat wolnego handlu
Eksport
KUKE weźmie na siebie 80 proc. ryzyka transportu towarów na Ukrainę
Eksport
Douglas Alexander: Wielka Brytania chce mocniej współpracować z Polską
Eksport
Wietnam jako kierunek eksportu? Oto bariery i perspektywy