Chiński rynek jest w praktyce zamknięty dla polskiego świeżego i mrożonego mięsa drobiowego, wieprzowego i wołowego do Chin kontynentalnych. Otwierał się na produkty z Polski w ostatnich latach jedynie z okazji oficjalnych wizyt państwowych, po czym szybko zamykał z powodu wykrycia ognisk chorób zakaźnych zwierząt w naszym kraju.
Bez regionalizacji
Główną przyczyną tych problemów jest brak stosowania zasady regionalizacji przez chiński rząd w przypadku produktów z Polski przy występowaniu chorób zwierzęcych. Co to oznacza? Obecnie, jeśli w kraju pojawi się choć jedno ognisko choroby, Chiny mogą blokować import z całego terytorium Polski. Taki system sprawia, że długoterminowy i przewidywalny eksport do Chin jest trudny, zwłaszcza że wejście na ten rynek wiąże się dla polskich przedsiębiorców z wysokimi kosztami.
W przeciwieństwie do Chin, inne państwa azjatyckie stosują mniej restrykcyjne podejście, dzięki czemu eksport nie jest tam blokowany w tak szerokim zakresie. W związku z tym na atrakcyjności zyskują inne kierunki eksportu produktów zwierzęcych, takie jak Wietnam czy Korea Południowa. Listę zakładów dopuszczonych do sprzedaży na te rynki można znaleźć na stronie Głównego Inspektoratu Weterynarii w zakładce “Handel, import, eksport”.
Procedura sanitarna przy eksporcie mięsa do Chin
Pierwszym krokiem w procesie eksportu jest uzyskanie akceptacji zakładu w chińskim systemie CIFER (Chiński System Rejestracji Przedsiębiorstw Importujących Żywność). Wniosek rejestracyjny musi zostać zatwierdzony przez stronę chińską. Wszyscy zagraniczni przedsiębiorcy prowadzący działalność produkcyjną, przetwórczą i magazynową w zakresie eksportu żywności do Chin podlegają obowiązkowi rejestracji w systemie CIFER, nadzorowanym przez Generalną Administrację Celną ChRL (GACC).
Procedura weterynaryjna jest dosyć złożona. W uproszczeniu wygląda ona następująco: w przypadku produktów objętych protokołami zatwierdzającymi, wymagających zgód i rekomendacji odpowiednich władz, wniosek składa się do powiatowego lekarza weterynarii. W porozumieniu z nim przedsiębiorca wypełnia listę kontrolną, uwzględniającą wymagania strony chińskiej. Następnie przeprowadzana jest kontrola zgodności z chińskimi regulacjami. Dokumentacja jest załączana do wniosku i przekazywana kolejno przez powiatowy i wojewódzki inspektorat weterynarii do polskiego Głównego Inspektoratu Weterynarii (GIW), a następnie stronie chińskiej.