Piwo sprzed 10 tys. lat? Nietypowe odkrycie archeologów dotyczące starożytnych Chin

Chińskim archeologom udało się odkryć ślady procesu fermentacji piwa ryżowego z okresu neolitycznego. Zbadano skamieniałości z kilkunastu starożytnych naczyń, pochodzących z wykopalisk archeologicznych w Shangshan w Chinach.

Publikacja: 13.12.2024 05:56

Chińscy archeolodzy odkryli ślady antycznej techniki fermentacji ryżu sprzed ok 10 tys. lat / zdjęci

Chińscy archeolodzy odkryli ślady antycznej techniki fermentacji ryżu sprzed ok 10 tys. lat / zdjęcie ilustracyjne

Foto: Adobe Stock

Wyniki najnowszego odkrycia chińskich badaczy opublikowano 9 grudnia w czasopiśmie „Proceedings of the National Academy of Sciences” (PNAS). Autorzy badania dokonali analizy skamieniałości roślinnych, znalezionych we wnętrzach dwunastu skorup ceramicznych. Znalezisko pochodzi ze stanowiska archeologicznego Shangshan w chińskiej prowincji Zhejiang. Badanie pozwoliło ustalić skład „neolitycznego” napoju alkoholowego, pędzonego na bazie ryżu i innych, roślinnych dodatków.

Piwo sprzed 10 tys. lat? Nietypowe odkrycie chińskich badaczy

Odkrycie to efekt dokładnej analizy skamieniałości roślinnych, które znaleziono we wnętrzach skorup kilkunastu antycznych naczyń. Skorupy pochodziły z różnych typów glinianych pojemników. Chińscy archeolodzy zbadali również glinę ceramiczną i pozostałości po starożytnej osadzie, w której znaleziono naczynia. Zbadane szczątki skorup pozwoliły ustalić, że pojemniki służyły w przeszłości m.in. do gotowania i serwowania potraw, ale również do procesu fermentacji i przetwarzania produktów roślinnych. Z wnętrza naczyń pobrano m.in. drobne skamieniałości roślinne, granulki skrobi i grzybów.

Czytaj więcej

Nowe odkrycie na temat dinozaurów. Było możliwe dzięki pomocy emerytowanego kamieniarza

Z czego przyrządzano piwo ryżowe?

Zbadane skamieniałości potwierdziły teorię archeologów, dotyczącą przeznaczenia naczyń. We wnętrzu skorup znaleziono m.in. znaczną ilość śladów po ryżu. Roślinna „mieszanka” zawierała także niewielkie skamieniałości granulek skrobi, żołędzi, lilii, łzawnicy ogrodowej („łzy Hioba”, Coix lacryma-jobi), chwastnicy (Echinochloa P.Beauv.) oraz roślin z plemienia (trybu) Triticeae. Znalezione granulki skrobi posiadały oznaki procesów charakterystycznych dla fermentacji.

W skorupach naczyń odkryto także pleśnie i komórki drożdży, które – zdaniem archeologów – zostały przypuszczalnie użyte w tradycyjnym procesie warzenia napojów alkoholowych. Najwięcej pozostałości po grzybach (w porównaniu z innymi naczyniami pochodzącymi z tego samego wykopaliska) znaleziono w dzbanach o kulistym kształcie. To odkrycie może sugerować określoną funkcję niektórych ze zbadanych naczyń, powiązaną ściśle z procesem fermentacji.

Czytaj więcej

Tajemnice prehistorycznego Marsa. Nowe odkrycie dotyczące wody na Czerwonej Planecie

Ryż kluczowym zasobem roślinnym w starożytnych Chinach?

Autorzy badania znaleźli skamieniałości ryżu nie tylko we wnętrzu zbadanych naczyń. Odkryto także, że łuski i liście ryżu wykorzystywano w procesie produkcji starożytnej ceramiki. - Te dowody wskazują, że ryż był podstawowym zasobem roślinnym dla ludu Shangshan - wyjaśnił na łamach „The Independent” współautor badania dr Jiang Leping.

Autorzy badania wiążą pojawienie się technologii warzenia piwa w okresie wczesnej kultury Shangshan, z procesem udomowienia ryżu. Sprzyjającym czynnikiem miał być również ciepły i wilgotny klimat tego okresu, ułatwiający m.in. fermentację opartą na wzroście grzybów nitkowatych. Jak podkreślił jeden z autorów badania dr Liu Li, napoje alkoholowe z okresu neolitycznych Chin odgrywały kluczową rolę m.in. w ceremonialnych ucztach.

Wyniki najnowszego odkrycia chińskich badaczy opublikowano 9 grudnia w czasopiśmie „Proceedings of the National Academy of Sciences” (PNAS). Autorzy badania dokonali analizy skamieniałości roślinnych, znalezionych we wnętrzach dwunastu skorup ceramicznych. Znalezisko pochodzi ze stanowiska archeologicznego Shangshan w chińskiej prowincji Zhejiang. Badanie pozwoliło ustalić skład „neolitycznego” napoju alkoholowego, pędzonego na bazie ryżu i innych, roślinnych dodatków.

Piwo sprzed 10 tys. lat? Nietypowe odkrycie chińskich badaczy

Pozostało jeszcze 87% artykułu
Kosmos
NASA odkryła siedem kolejnych „ciemnych komet”. To im zawdzięczamy życie na Ziemi?
Archeologia
Wiemy kiedy Homo sapiens krzyżował się z neandertalczykami. To mniej odlegał przeszłość, niż nam się wydawało
Archeologia
Nowe odkrycie dotyczące prehistorycznej diety. Archeolodzy uzyskali przełomowy dowód
Archeologia
Polscy archeolodzy zbadają królewski grobowiec w Egipcie. Potrzebują pieniędzy
Archeologia
Niezwykłe odkrycie archeologów. Naukowcy odnaleźli zaginione miasto Majów