ASF: eksport mięsa do Chin może gwałtownie wzrosnąć

Chiny, największy rynek wieprzowiny na świecie, mogą być zmuszone przez ASF do podwojenia importu wieprzowiny już w tym roku.

Aktualizacja: 22.03.2019 17:19 Publikacja: 22.03.2019 16:51

ASF: eksport mięsa do Chin może gwałtownie wzrosnąć

Foto: Fotorzepa, Wojtek Jakubowski

Powagę sytuacji na rynku mięsa oddają opublikowane ostatnio przez chińskie władze dane: ministerstwo rolnictwa ujawniło, że pod koniec lutego liczba żywych świń spadła o 16,6 procent w porównaniu z rokiem poprzednim, a liczba macior nawet o 19,1 procent. W tym samym czasie średnie ceny w 16 prowincjach skoczyły aż o 37 proc. rok do roku.

Przez gwałtowny rozwój Afrykańskiego Pomoru Świń w Państwie Środka, import wieprzowiny do Chin może się podwoić do 2 mln ton mięsa, informuje Reuters, powołując się na analityka Rabobank.

Od sierpnia, gdy ASF po raz pierwszy zanotowano w Chinach, liczba ognisk ASF u świń wzrosła już do 114, szybko spada też liczebność zwierząt, co jest zapowiedzią mniejszej produkcji mięsa w niedalekiej przyszłości, a co za tym idzie – również dobrym prognostykiem dla krajów eksportujących mięso, na przykład z Europy. Według Reutersa, w ciągu ostatnich tygodni ceny wieprzowiny skoczyły w górę, natomiast liczebność stad świń w tym kraju spadła o prawie 17 procent wobec sytuacji sprzed roku, czyli jeszcze sprzed wybuchu epidemii.

Tylko 69 zł za pół roku czytania.

O tym, jak szybko zmienia się świat. Czy będzie pokój na Ukrainie. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, tłumaczymy, inspirujemy.

Przemysł spożywczy
Abstynent Putin każe Rosjanom nie pić. Produkcja wódki najniższa od ośmiu lat
Przemysł spożywczy
Kawa wreszcie zacznie tanieć? Świat czeka na zbiory w Brazylii
Przemysł spożywczy
200 mln na pączki. Każdy w Polsce zje co najmniej po dwa
Przemysł spożywczy
Jajecznica będzie daniem luksusowym. Jajka coraz droższe, zaczyna ich brakować
Materiał Promocyjny
O przyszłości klimatu z ekspertami i biznesem. Przed nami Forum Ekologiczne
Przemysł spożywczy
Starbucks zredukuje menu o prawie jedną trzecią i zwolni 1100 osób w USA