Cebula i czosnek mogą chronić przed rakiem jelita grubego

Im więcej jemy warzyw czosnkowych, tym większa ochrona przed rakiem jelita grubego –wynika z najnowszych badań.

Publikacja: 25.02.2019 13:20

Cebula i czosnek mogą chronić przed rakiem jelita grubego

Foto: Shutterstock

Czosnek, cebula, pory, szczypiorek i szalotki są uprawiane na całym świecie i często stanowią podstawę rodzinnych posiłków. Sklasyfikowano je jako podrodzinę o nazwie czosnkowe. Badania wykazały, że rośliny z tej grupy zawierają związki chemiczne między innym flawonoidy i związki organiczne siarki, które są bioaktywne. Flawonoidy występujące w roślinach czosnkowych (występują też w kakao czy czerwonym winie) są antyoksydantami niszczącymi wolne rodniki, czyli jedną z głównych przyczyn nowotworów.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Zdrowie
Potrzebujesz dofinansowania do protezy lub rehabilitacji? Fundacja Poland Business Run szuka beneficjentów!
Zdrowie
Pilotażowy program tabletki „dzień po” w aptekach bez spektakularnych efektów
Zdrowie
Czy grozi nam medyczny blackout?
Zdrowie
Badanie CeZ: Z narzędzi AI korzysta niecałe 5 proc. podmiotów leczniczych w Polsce
Zdrowie
Paweł Walicki, CMP: Profilaktyka powinna znaleźć się w gestii lekarza rodzinnego