Bez eksportu do UE producenci żywności znikną

Polska sprzedaje za granicę żywność za ok. 35 mld euro rocznie. Z tego ponad 70 proc. trafia na rynki unijne.

Aktualizacja: 04.10.2021 21:00 Publikacja: 04.10.2021 20:50

Bez eksportu do UE producenci żywności znikną

Foto: pieniadze.rp.pl

Produkty spożywcze to jedna z polskich eksportowych specjalności – sprzedaż zagraniczna średnio w latach 2015–2020 rosła 7,2 proc. rocznie. Pandemia nie powstrzymuje ekspansji firm, w pierwszym półroczu 2021 r. eksport wzrósł 0 6,7 proc.

– Mimo że eksport poza UE rozwijał się szybciej – 9,5 proc. rocznie wobec 6,4 proc. rocznie dla eksportu wewnątrz UE, Unia jest głównym odbiorcą dla polskiej żywności, to ponad 70 proc. polskiego eksportu rolno-spożywczego – mówi Jakub Czugała, analityk sektora food and agri w Banku BNP Paribas. – Od czasu wejścia do UE polski eksport spożywczy zwiększył się ponad 6,5 razy – szybciej niż eksport ogółem, który od 2004 r. wzrósł czterokrotnie.

Pozostało jeszcze 83% artykułu

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Rolnictwo
Rolnictwo regeneratywne jako remedium na niestabilność łańcuchów dostaw
Rolnictwo
Kontrole na polskich granicach. Rząd reaguje na poważne zagrożenie
Rolnictwo
Argentyńczycy boją się spadku cen soi. Zmniejszyli jej sprzedaż
Rolnictwo
Amerykanie kupują jaja w Brazylii. To jednak nie rozwiązuje ich kłopotów
Materiał Partnera
Konieczność transformacji energetycznej i rola samorządów
Rolnictwo
Polska zakazała importu mięsa i mleka ze Słowacji