Uczestnicy sobotnich warsztatów z cyklu „Ścieżki tradycji" w Państwowym Muzeum Etnograficznym poznają historię słowiańskiego święta plonów i technikę konstruowania związanych z nim okolicznościowych trofeów.
– Dożynkowe wieńce robi się ze zbóż, z kiści czerwonych jarzębin, orzechów, owoców oraz warzyw i ozdabia kwiatami i kolorowymi wstążkami. W zależności od regionu, w którym powstają, i fantazji ich twórców dożynkowe ozdoby przybierają różne kształty. Ale niezależnie od tego, czy są skromne czy bogate w formie, zawsze symbolizują gospodarski trud – wyjaśnia szefowa zespołu edukacji dorosłych z PME Marzena Szymańska. I zaprasza zainteresowanych sztuką ludową do udziału w sobotnim spotkaniu.
Poprowadzi je twórczyni ludowa i animator kultury Beata Rokicka. Pokaże uczestnikom, jak oplatać kłosami zbóż, ziołami i kwiatami koliste formy, na których powstaje dożynkowy wieniec.
– Podczas pracy przy komponowaniu jego elementów będzie też okazja, by porozmawiać o zwyczajach i historii tego święta – obiecuje organizatorka. – A zdobyte w czasie warsztatów umiejętności przydadzą się przy realizacji także innych artystycznych zadań.
Entuzjaści sztuki ludowej, chcący kontynuować twórczą edukację, mogą już rezerwować czas na kolejne spotkanie. W ostatnią sobotę sierpnia (27.08) poznają tajemnice koronki podlaskiej.