Jak smakuje whisky na orbicie?

Dojrzewająca na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej whisky rzeczywiście smakuje inaczej i ma nieco inny smak chemiczny, niż ziemski trunek. To wyniki eksperymentu producenta Ardbeg.

Aktualizacja: 14.09.2015 13:34 Publikacja: 14.09.2015 13:13

Ardbeg to jeden z najsłynniejszych producentów z wyspy Islay

Ardbeg to jeden z najsłynniejszych producentów z wyspy Islay

Foto: materiały prasowe

Ardbeg to destylarnia sigle malt whisky na słynnej wśród miłośników tego trunku szkockiej wyspie Islay. Wraz z amerykańską firmą specjalizującą się w organizowaniu eksperymentów kosmicznych NanoRacks zaprojektowała testy leżakowania alkoholu. Na orbitę w 2012 roku wysłano próbki whisky w specjalnych pokrytych teflonem rurkach. Wróciły we wrześniu ubiegłego roku.

W opakowaniu znalazły się próbki świeżej produkcji. Zapakowano również kawałki drewna z wewnętrznych ścianek beczek dębowych po amerykańskim burbonie. Gdy whisky (i inne alkohole) leżakują w takich beczkach, zyskują dodatkowe aromaty i smaki. Niekiedy producenci — nawet tu, na Ziemi — zamiast trzymać trunki w drogich beczkach, po prostu dosypują spreparowane trociny. Podobnie zrobili w przypadku kosmicznej whisky Szkoci. Taki sam zestaw został na Islay — dla porównania.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
9zł za pierwszy miesiąc.

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
9 zł pierwszy miesiąc, a potem 39 zł/msc
Kosmos
Przełom w badaniach nad Marsem? Na Czerwonej Planecie mógł kiedyś padać deszcz i śnieg
Kosmos
Na odległej planecie istnieje życie? Badacze mówią o przełomie: To najsilniejszy dowód
Kosmos
Nowa, „zielona” kometa na niebie. Wiadomo, kiedy będzie najlepiej widoczna
Kosmos
W Drodze Mlecznej odkryto układ dwóch białych karłów. Obiekty są skazane na zderzenie
Kosmos
Pochodzenie i kształt asteroidy, która miała uderzyć w Ziemię, zaskoczyły naukowców