Mały krok dla sałaty, wielki dla warzyw

Pierwszy raz astronauci zjedzą warzywa wyhodowane na stacji orbitalnej. Na początek – sałatę rzymską.

Publikacja: 10.08.2015 17:37

Kosmiczna szklarnia programu „Veggie” umożliwia uprawę roślin w warunkach zerowej grawitacji

Kosmiczna szklarnia programu „Veggie” umożliwia uprawę roślin w warunkach zerowej grawitacji

Foto: NASA

Astronauci będą mogli zjeść tylko część sałaty. Połowa liści poleci na Ziemię do zbadania. Amerykańska agencja kosmiczna NASA chce sprawdzić, czy świeże warzywa poprawią samopoczucie i stan zdrowia ludzi na orbicie. I czy uprawiane w warunkach prawie zerowej grawitacji warzywa mają te same składniki odżywcze, co „zwykłe" na Ziemi.

– Sądzimy, że świeże jedzenie, pomidory, jagody i czerwona sałata, jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy – mówi Ray Wheeler, szef programu Advanced Life Support NASA. – Może również przynieść pozytywne zmiany, jeżeli chodzi o samopoczucie oraz odporność na promieniowanie.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Kosmos
Przełom w badaniach nad Marsem? Na Czerwonej Planecie mógł kiedyś padać deszcz i śnieg
Kosmos
Na odległej planecie istnieje życie? Badacze mówią o przełomie: To najsilniejszy dowód
Kosmos
Nowa, „zielona” kometa na niebie. Wiadomo, kiedy będzie najlepiej widoczna
Kosmos
W Drodze Mlecznej odkryto układ dwóch białych karłów. Obiekty są skazane na zderzenie
Kosmos
Pochodzenie i kształt asteroidy, która miała uderzyć w Ziemię, zaskoczyły naukowców