Mały krok dla sałaty, wielki dla warzyw

Pierwszy raz astronauci zjedzą warzywa wyhodowane na stacji orbitalnej. Na początek – sałatę rzymską.

Publikacja: 10.08.2015 17:37

Kosmiczna szklarnia programu „Veggie” umożliwia uprawę roślin w warunkach zerowej grawitacji

Kosmiczna szklarnia programu „Veggie” umożliwia uprawę roślin w warunkach zerowej grawitacji

Foto: NASA

Astronauci będą mogli zjeść tylko część sałaty. Połowa liści poleci na Ziemię do zbadania. Amerykańska agencja kosmiczna NASA chce sprawdzić, czy świeże warzywa poprawią samopoczucie i stan zdrowia ludzi na orbicie. I czy uprawiane w warunkach prawie zerowej grawitacji warzywa mają te same składniki odżywcze, co „zwykłe" na Ziemi.

– Sądzimy, że świeże jedzenie, pomidory, jagody i czerwona sałata, jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy – mówi Ray Wheeler, szef programu Advanced Life Support NASA. – Może również przynieść pozytywne zmiany, jeżeli chodzi o samopoczucie oraz odporność na promieniowanie.

99 zł za rok czytania RP.PL

O tym jak szybko zmienia się świat. Ameryka z nowym prezydentem. Chiny z własnymi rozwiązaniami AI. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, inspirujemy, analizujemy

Kosmos
Zaskakujące struktury pod powierzchnią Marsa. Naukowcy ustalili, czym były
Kosmos
Czy za osiem lat asteroida uderzy w Ziemię? NASA i ESA już mają pewność
Kosmos
Niezwykłe zjawisko na niebie już 28 lutego. Następne takie dopiero za 136 lat
Kosmos
SpaceX ostrzega: Nie należy dotykać szczątków rakiety kosmicznej
Kosmos
Kolejny tajemniczy obiekt znaleziony na terytorium Polski. „Zbiornik Falcona 9”
Materiał Promocyjny
Zrozumieć elektromobilność, czyli nie „czy” tylko „jak”