Nie pić! Eksperyment

Japońska whisky doleciała na stację kosmiczną. Ale nie trafi do barku, lecz zostanie zbadana — naukowcy chcą sprawdzić w jaki sposób niska grawitacja wpływa na jakość trunku. I przy okazji zrobić reklamę producentowi.

Publikacja: 25.08.2015 16:06

Walory smakowe whisky zostaną przetestowane na Ziemi

Walory smakowe whisky zostaną przetestowane na Ziemi

Foto: materiały prasowe

Automatyczny pojazd kosmiczny z zapasami z powodzeniem zacumował do Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. „Kounotori" (po japońsku „bocian") został wystrzelony w ubiegłym tygodniu na pokładzie rakiety H-IIB.

Japoński astronauta Kimiya Yui, operator zmechanizowanego zewnętrznego ramienia stacji, przechwycił statek i umożliwił dokowanie. „Przechwycenie HTV-5 udane! Dziękujemy za pomoc i ciężką pracę" — przekazał przez Twittera Yui. Na pokładzie statku, obok wody, jedzenia, ubrań i przyrządów naukowych (w sumie ponad 4 tony zapasów) znajduje się partia whisky Suntory. Ale astronauci jej nie spróbują. Będą tylko się przyglądać.

99 zł za rok czytania RP.PL

O tym jak szybko zmienia się świat. Ameryka z nowym prezydentem. Chiny z własnymi rozwiązaniami AI. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, inspirujemy, analizujemy

Kosmos
Zaskakujące struktury pod powierzchnią Marsa. Naukowcy ustalili, czym były
Kosmos
Czy za osiem lat asteroida uderzy w Ziemię? NASA i ESA już mają pewność
Kosmos
Niezwykłe zjawisko na niebie już 28 lutego. Następne takie dopiero za 136 lat
Kosmos
SpaceX ostrzega: Nie należy dotykać szczątków rakiety kosmicznej
Kosmos
Kolejny tajemniczy obiekt znaleziony na terytorium Polski. „Zbiornik Falcona 9”
Materiał Promocyjny
Zrozumieć elektromobilność, czyli nie „czy” tylko „jak”