Ogromna skala marnowania żywności. Trzeba ją ograniczyć

Mniej zmarnowanej żywności to ulga dla klimatu i krok w kierunku ograniczenia problemu głodu na świecie. Wiemy, jak ratować żywność – mówi Anna Podkowińska-Tretyn, country director w Too Good To Go w Polsce.

Publikacja: 06.08.2024 04:30

Anna Podkowińska-Tretyn, country director w Too Good To Go w Polsce

Anna Podkowińska-Tretyn, country director w Too Good To Go w Polsce

Foto: materiały prasowe

Jak dużo żywności marnujemy w Polsce? Jak poważny to problem?

Bardzo poważny. Dużo marnujemy. Co roku do kosza trafia u nas blisko 5 mln ton żywności. Marnowanie żywności ma przy tym miejsce na każdym etapie łańcucha żywnościowego. Najwięcej marnują gospodarstwa domowe – aż 60 proc. marnowanej żywności. Produkcja i przetwórstwo odpowiadają łącznie za 31 proc., przy czym na każde z nich przypada po ok. 15 proc. Niewielka ilość marnowanej żywności w porównaniu z pozostałymi ogniwami marnuje się natomiast podczas transportu i magazynowania – to mniej niż 1 proc. Handel odpowiada za straty na poziomie ok. 7 proc., a gastronomia niewiele powyżej 1 proc. Wedle szacunków w każdej sekundzie w naszym kraju do kosza wyrzucane są blisko 153 kg żywności w całym łańcuchu żywnościowym, z tego aż 92 kg w polskich domach.

Pozostało jeszcze 90% artykułu

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Biznes
Chiny zbliżają się do UE. Rekord na GPW. Ukrainie grozi niewypłacalność
Biznes
Unia Europejska nie wycofuje się z ESG
Biznes
Trwa konkurs dziennikarski „Voice Impact Award”
Biznes
Davos w cieniu skandalu. Założyciel forum oskarżany o nadużycia finansowe i etyczne
Materiał Partnera
Kurierzy z międzynarodowymi walizkami