Główny Inspektor Sanitarny otrzymał wiele powiadomień o wprowadzeniu do obrotu suplementów diety z witaminą D w składzie, czasami jako głównym składnikiem. GIS poprosił więc Zespół ds. Suplementów Diety o przedstawienie stanowiska w sprawie maksymalnej bezpiecznej ilości witaminy D w suplementach diety.
Zgodnie z normami żywienia dla populacji Polski wystarczające spożycie (AI) witaminy D we wszystkich grupach populacyjnych wynosi 15 µg cholekacyferolu/osobę/dobę, za wyjątkiem noworodków, dla których AI = 10 µg. Głównym źródłem witaminy D w organizmie człowieka jest synteza skórna zależna m.in. od pory roku, stopnia nasłonecznienia i czasu ekspozycji. Uważa się, że codzienna 15-minutowa ekspozycja na światło słoneczne może zapewnić wystarczającą syntezę skórną. Jednak w okresie od października do marca synteza prawie całkowicie jest zahamowana. Wskazana jest wówczas suplementacja witaną D.