W krajach bałtyckich trwogę wzbudził reportaż Superwzjera. Reporterzy TVN pokazali, co robi się z chorym bydłem w jednej z ubojni na Mazowszu. Nie tylko bestialski sposób traktowania zwierząt, ale też wymuszanie na pracownikach uznania, wbrew przepisom, zwierząt jako zdrowych, stawianie przez nich (zamiast przez weterynarzy) znaków potwierdzających przydatność do spożycia, odbiły się głośnych echem w Estonii, Finlandii, na Wyspach Brytyjskich.
Z reportażu wynika, że takich ubojni jest w Polsce więcej. Kupują one chore zwierzęta 5-6 razy taniej a handel w internecie odbywa się w sposób otwarty. Przetwórcy i eksporterzy zarabiają potem na mięsie chorego bydła krocie.
Według brytyjskiego Guardiana eksperci z krajów Unii wystąpili do Polski o wyjaśnienia i wnikliwe zbadanie sprawy. Gazeta przypomina że Polska to jeden z największych eksporterów mięsa ; za granicę wysyłamy 80 proc. producji. Najwięcej trafia do Niemiec i Finlandii.
We wtorek departament weterynaryjno-żywnościowy Finlandii wszczął postępowanie mające ustalić czy mięso od chorych krów z Polski mogło trafić na fińskie stoły. O sprawie napisały też media w Estonii. Estońskie służby weterynaryjne (VTA) wystąpiły bezpośrednio do władz Polski o wyjaśniania i odpowiedź, czy mięso z przedstawionej w reportażu ubojni było eksportowane do Estonii. We wtorek w Brukseli przed lekarzami weterynarii krajów członkowskich tłumaczył się przedstawiciel Polski.
- Podczas spotkania główny lekarze weterynarii Polski przedstawił oświadczenie, w którym wyraził żal z tego co się stało i zapewnił, że mięso zabitych niezgodnie z przepisami zwierząt oraz wyroby z nich wyprodukowane, nie zostały wywiezione do innych krajów Unii - powiedziała Elen Kurvits rzecznik VTA dla gazety estońskiej Arileht.