Europejczykom grozi niedobór warzyw i owoców

Według przedsiębiorców z branży spożywczej dostawy świeżych owoców i warzyw w Europie mogą maleć, ponieważ pandemia koronawirusa utrudnia globalny ruch produktów i brakuje ludzi potrzebnych do zbiorów – podaje „The Independent”.

Aktualizacja: 27.03.2020 18:24 Publikacja: 27.03.2020 14:42

Europejczykom grozi niedobór warzyw i owoców

Foto: Adobe Stock

Rządy państw europejskich rozważają różne ułatwienia dla firm, aby zapewnić sprawny przepływ towarów najbardziej potrzebnych. Prawdopodobnym wydaje się utworzenie „green lanes”, czyli wydzielonych „zielonych” pasów na drogach transportowych, które zapewniłyby bezproblemowe dostawy żywności między państwami. Przedsiębiorcy chcą również rozluźnienia prawa migracyjnego oraz zatrudnienie pracowników, którzy w wyniku epidemii stracili pracę.

Właściciele supermarketów w Europie informują, że wciąż otrzymują większość produktów, ale zaczynają pojawiać się problemy. Na przykład w Kenii, która jest głównym dostawcą fasolki szparagowej i groszku do Europy, przez kłopoty z logistyką uniemożliwiające realizację dostaw na przymusowy urlop odesłano ponad połowę pracowników sektora, a dostawcy podwyższyli ceny produktów na eksport trzykrotnie.

Czytaj dalej RP.PL

Tylko 9 zł aż za 3 miesiące!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Przemysł spożywczy
Cena masła. Ile może kosztować w święta? „Zbliżamy się do 10 zł”
Przemysł spożywczy
Polacy szukają oszczędności, także w przypadku żywności
Przemysł spożywczy
Popyt na żywność będzie rósł
Przemysł spożywczy
Ceny żywności na świecie znów poszły w górę. Co zdrożało najmocniej?
Materiał Promocyjny
Big data pomaga budować skuteczne strategie
Przemysł spożywczy
Winiarze mają dość. Apelują o zmiany w ustawie sprzed 40 lat
Materiał Promocyjny
Seat to historia i doświadczenie, Cupra to nowoczesność i emocje