Rebel Whooper pojawił się we wszystkich restauracjach sieci w 25 krajach w Europie. Pierwszy burger z roślinnym kotletem od kultowego burgera różni się jedynie tym, że ma w sobie 0 proc. wołowiny. Została zastąpiona roślinnym wymiennikiem, przy czym nie zrezygnowano ze smaku. Soczysty, grillowany na prawdziwym ogniu, roślinny pasztecik w bułce jest serwowany ze świeżo pokrojonymi pomidorami, sałatą, kremowym majonezem, keczupem oraz piklami i pokrojoną w plasterki cebulą. Z sukcesem wprowadzono go już w USA i Szwecji, co zachęciło Burger Kinga, by wyjść naprzeciw oczekiwaniom miłośników burgerów w innych krajach. Tym samym Burger King jest największą siecią restauracji typu Quick Service Restaurant w Europie, oferującą burgery z roślinnym kotletem - od 12 listopada są dostępne w menu ponad 2500 lokali.
Czytaj także: Firma Impossible Foods, producent "bezmięsnego mięsa" chce wejść do Europy
Recepturę roślinnego kotleta Burger King opracował z marką The Vegetarian Butcher, która od lat pracuje nad roślinnymi zamiennikami mięsa. - Jesteśmy przekonani, że Rebel Whopper to alternatywa, na którą czekali wszyscy miłośnicy Whoppera - podkreśla David Shear, prezes Burger King EMEA, komentując historyczny przełom w sieci.
Również Jaap Korteweg, założyciel The Vegetarian Butcher jest zadowolony z efektu współpracy.