Bezkaloryczny słodzik może doprowadzić do zawału serca i udaru

Zamiennik cukru o nazwie erytrytol - używany do słodzenia produktów - może doprowadzić do zakrzepów krwi, udaru, ataku serca i śmierci - wynika z badań przeprowadzonych w Cleveland Clinic Lerner Research Institute.

Publikacja: 28.02.2023 12:37

Bezkaloryczny słodzik może doprowadzić do zawału serca i udaru

Foto: AdobeStock

- Stopień ryzyka nie był niewielki - powiedział główny autor badania dr Stanley Hazen, dyrektor Centrum Diagnostyki i Prewencji Sercowo-Naczyniowej w Cleveland Clinic Lerner Research Institute.

Osoby z dotychczasowymi czynnikami ryzyka chorób serca, takimi jak cukrzyca, były dwukrotnie bardziej narażone na wystąpienie ataku serca lub udaru, jeśli miały najwyższy poziom erytrytolu we krwi - wynika z badań, których wyniki opublikowano w "Nature Medicine".

Pozostało 93% artykułu

Czytaj dalej RP.PL

Tylko 9 zł aż za 3 miesiące!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Zdrowy styl życia
„Jeżeli alkohol nie zniknie z przestrzeni publicznej, będziemy mieć problem”
Zdrowy styl życia
E-papierosy najczęściej odpowiedzialne za inicjację nikotynową młodzieży
Zdrowy styl życia
Wycofanie alkotubek to dopiero początek. „Alkohol w Polsce jest za tani”
Materiał Promocyjny
Big data pomaga budować skuteczne strategie
Zdrowy styl życia
Zakaz sprzedaży jednorazowych e-papierosów. Palący problem nastolatków
Materiał Promocyjny
Seat to historia i doświadczenie, Cupra to nowoczesność i emocje