Bezkaloryczny słodzik może doprowadzić do zawału serca i udaru

Zamiennik cukru o nazwie erytrytol - używany do słodzenia produktów - może doprowadzić do zakrzepów krwi, udaru, ataku serca i śmierci - wynika z badań przeprowadzonych w Cleveland Clinic Lerner Research Institute.

Publikacja: 28.02.2023 12:37

Bezkaloryczny słodzik może doprowadzić do zawału serca i udaru

Foto: AdobeStock

- Stopień ryzyka nie był niewielki - powiedział główny autor badania dr Stanley Hazen, dyrektor Centrum Diagnostyki i Prewencji Sercowo-Naczyniowej w Cleveland Clinic Lerner Research Institute.

Osoby z dotychczasowymi czynnikami ryzyka chorób serca, takimi jak cukrzyca, były dwukrotnie bardziej narażone na wystąpienie ataku serca lub udaru, jeśli miały najwyższy poziom erytrytolu we krwi - wynika z badań, których wyniki opublikowano w "Nature Medicine".

Pozostało jeszcze 93% artykułu

19 zł za pierwszy miesiąc czytania RP.PL

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Zdrowy styl życia
Szklanka tego popularnego napoju może zmniejszyć ryzyko raka. Naukowcy potwierdzają
Zdrowy styl życia
Jak napoje słodzone wpływają na zdrowie? Najnowsze badanie potwierdza groźny trend
Zdrowy styl życia
Nie będzie ograniczeń w sprzedaży alkoholu na stacjach benzynowych?
Zdrowy styl życia
Witamina D i wapń nie pomogą seniorom? Naukowcy proponują coś innego
Zdrowy styl życia
Zwrot w sprawie saszetek nikotynowych. Przedsiębiorcy alarmują