Żyjemy w czasach, w których wielu ludzi na całym świecie ma głębokie poczucie niepewności i strachu. Mamy wrażenie, że nikt nie jest bezpieczny. Ta niepewność została spotęgowana przez akty terroryzmu, które dotknęły nas wszystkich. […] Pracownicy organizacji humanitarnych muszą mieć dostęp do cierpiących i muszą być chronieni”.
Te prorocze słowa wypowiedział Sérgio Vieira de Mello, wysoki komisarz Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. praw człowieka, pięć miesięcy przed swą tragiczną śmiercią. Zginął 19 sierpnia 2003 roku w ataku bombowym na placówkę ONZ w Bagdadzie. By nie zapomnieć o tym okrutnym wydarzeniu, Zgromadzenie Ogólne Narodów Zjednoczonych ustanowiło doroczny Światowy Dzień Pomocy Humanitarnej. Dzień, w którym oddajemy hołd pracownikom humanitarnym, którzy każdego dnia narażają zdrowie i życie, aby nieść pomoc innym.
Czytaj więcej
UNICEF szacuje, że około 1,5 miliona ukraińskich dzieci jest zagrożonych depresją, lękami, zespołem stresu pourazowego i innymi problemami ze zdrowiem psychicznym, które mogą mieć trwałe skutki.
Wydaje się, że słowa tego brazylijskiego dyplomaty są dziś aktualne jak nigdy. Od Syrii przez Jemen aż do Mjanmy, od Sudanu po Afganistan i Pakistan: konflikty zbrojne nie ustają, katastrofy naturalne uderzają z coraz to większym natężeniem, a zmiany klimatyczne przybierają na sile. Pracownicy humanitarni są wciąż celem ataków. W mojej 25-letniej karierze w UNICEF widziałem już wiele, ale świat, w którym obecnie żyjemy, daje niewiele powodów do nadziei na lepsze jutro.
Dzieło życia
Tę nadzieję żywił z początkiem XX wieku dr Ludwik Rajchman, polski lekarz i bakteriolog. Postać nieco w Polsce zapomniana, a z której Polacy powinni być dumni. Rajchman poruszony tragedią dzieci w okupowanym kraju wpadł na pomysł powołania do życia apolitycznej organizacji międzynarodowej, która będzie niosła pomoc dzieciom w każdych warunkach. Polska i inne kraje naszego regionu, które zostały najbardziej poszkodowane na skutek wojny, jako pierwsze otrzymały wsparcie w postaci leków, szczepionek, odzieży czy żywności.