Indeks cen żywności FAO. Drożyzna straszy świat

Ceny detaliczne rosną wolniej niż ceny surowców spożywczych. Do tego hamuje je często specyfika rynków lokalnych. Mimo to zakupy kosztują coraz więcej.

Publikacja: 13.06.2021 21:00

Cena surowego mleka w Polsce wzrosła dwucyfrowo w porównaniu do analogicznego okresu poprzedniego ro

Cena surowego mleka w Polsce wzrosła dwucyfrowo w porównaniu do analogicznego okresu poprzedniego roku

Foto: PAP/Paweł Pawłowski

Wyliczany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks światowych cen żywności wzrósł w maju do 127,1 pkt. Był wyższy o blisko 5 proc. niż w kwietniu i o niemal 40 proc. niż przed rokiem. To 12. miesiąc wzrostów, a indeks jest na najwyższym poziomie od września 2011 r. i bardzo już blisko pobicia najwyższego poziomu w historii.

Na majowy wzrost indeksu złożyły się wszystkie jego składowe, czyli ceny olejów, cukru i zbóż, a także mięsa i nabiału. Szły w górę z różnych powodów, m.in. obaw o poziom zbiorów, niższej podaży i wyższego zapotrzebowania na niektóre produkty. Eksperci uspokajają, że polscy konsumenci nie muszą z aż tak wielkim niepokojem patrzeć na indeks FAO. Ceny surowców, do których odnosi się ów indeks, są bardziej podatne na zmiany niż ceny detaliczne. Do tego dochodzi specyfika rynków lokalnych, która często hamuje wzrosty cen.

BLACK WEEKS -75%

Czytaj dalej RP.PL. Nie przegap oferty roku!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Przemysł spożywczy
Koniak do Chin luzem w kontenerach. Załoga w Cognac strajkuje
Przemysł spożywczy
Rosjanie skopiowali pomysł Donalda Trumpa. Nowa marka wódki na rynku
Przemysł spożywczy
Sposób na drogi nabiał? Nasłać prokuraturę. Takie rzeczy tylko w Rosji
Przemysł spożywczy
Cena masła. Ile może kosztować w święta? „Zbliżamy się do 10 zł”
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Przemysł spożywczy
Polacy szukają oszczędności, także w przypadku żywności