Ceny gatunku arabica, wykorzystywanego do mieszanek premium, wzrosły o 94 proc. w ciągu ostatnich 12 miesięcy, osiągając nowy rekordowy poziom w tym tygodniu. Kontrakty terminowe na robustę również gwałtownie wzrosły w podobnej skali. Kiepska pogoda, a w efekcie niższe zbiory w Brazylii i Wietnamie sprawiają, że może to być dopiero przedsmak kolejnych rekordów cenowych.
Kawa mocno drożeje
Tym bardziej, że o ile dekadę temu za popyt na kawę odpowiadały głównie kraje wysokorozwinięte, to od kilku lat więcej surowca jest spożywane w krajach, gdzie kawa jest uprawiana. To już niemal 30 proc. światowej produkcji, a udział ten stale rośnie, jak wynika z danych Międzynarodowej Organizacji Kawy. To kolejny czynnik który sprawia, że ceny na światowych rynkach będą rosły.
Czytaj więcej
Owady trafią legalnie do pieczywa. Komisja Europejska zatwierdziła stosowanie sproszkowanych larw mącznika młynarka jako składnika żywności, w tym pieczywa. Rynek żywności z owadów się rozwija, działa tu prężnie także spółka z Polski.
- Konsumenci nie zrezygnują ze zwyczaju parzenia kawy w domu, ale mogą zmniejszyć ilość przygotowywanych napojów dziennie, aby ograniczyć marnotrawstwo – mówi agencji Bloomberg Pavel Cardoso, prezes brazylijskiego stowarzyszenia branży kawowej Abic. Ten kraj to największy producent na świecie, ale jest również drugim co do wielkości rynkiem jeśli chodzi o spożycie kawy.
Soja zamiast kawy
Także w Wietnamie organizacje branżowe informują, że wysokie ceny sprawiają, że niektórzy kupujący wahają się przed składaniem dużych zamówień. W Indonezji niektórzy producenci przechodzą na używanie w palarniach ziaren niższej jakości.