Żywność na świecie nadal tanieje. Produkcja zbóż ma być rekordowa

Październik był trzecim kolejnym miesiącem spadku cen głównych grup żywności, tym razem o 0,5 proc. wobec września, zdrożał jedynie nabiał — ogłosiła Organizacja NZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w Rzymie. Wskaźnik cen żywności FAO wyniósł średnio 120,6 pkt, zmalał wobec 121,3 pkt we wrześniu i o 10,9 proc. względem października 2022. Był najniższy od marca 2021.

Publikacja: 05.11.2023 09:41

Żywność na świecie nadal tanieje. Produkcja zbóż ma być rekordowa

Foto: Bloomberg

Wskaźnik cen zbóż zmalał o 1 proc. wobec września. Ryż staniał o 2 proc. z powodu powszechnie biernego popytu w imporcie, pszenica staniała o 1,9 proc. na skutek znacznych dostaw z USA i dużej konkurencji wśród eksporterów. Ceny zbóż gruboziarnistych wzrosły nieco z kolei, głównie kukurydzy z powodu malejących dostaw z Argentyny.

Wskaźnik cen olejów jadalnych zanotował spadek o 0,7 proc., bo niższe ceny oleju palmowego dzięki większej produkcji w tym okresie i przytłumionego popytu w imporcie zrównoważyły z naddatkiem wyższe ceny oleju sojowego, słonecznikowego i rzepakowego. Olej sojowy drożał z powodu dużego popytu producentów biodiesla.

Czytaj dalej RP.PL

Tylko 9 zł aż za 3 miesiące!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Przemysł spożywczy
Winiarze mają dość. Apelują o zmiany w ustawie sprzed 40 lat
Materiał Promocyjny
Z kartą Simplicity można zyskać nawet 1100 zł, w tym do 500 zł już przed świętami
Przemysł spożywczy
Palikot w areszcie, komornicy działają. Dwie partie akcji Manufaktury do licytacji
Przemysł spożywczy
Komornik licytuje akcje Manufaktury. Dzieło życia Janusza Palikota na sprzedaż
Przemysł spożywczy
Zmarł polski multimilioner z branży spożywczej. Henryk Lipka miał 80 lat
Materiał Promocyjny
Strategia T-Mobile Polska zakładająca budowę sieci o najlepszej jakości przynosi efekty
Przemysł spożywczy
O przyszłości rynku spożywczego i handlu