Ile kurczaka jest w kurczaku w kanapkach sieci Subway?

Testy DNA przeprowadzone w Kanadzie wykazały, że w kanapkach sieci kurczak może składać się głównie z białka roślinnego. Subway domaga się sprostowania.

Aktualizacja: 01.03.2017 13:29 Publikacja: 01.03.2017 12:44

Ile kurczaka jest w kurczaku w kanapkach sieci Subway?

Foto: 123rf.com

Kanadyjski nadawca publiczny CBC przeprowadził dziennikarskie śledztwo dotyczące zawartości kurczaka w kurczaku w popularnych sieciach fastfood. Od początku zakładano, że obecne w kanapkach kawałki drobiu nie będą składać się w stu procentach z mięsa, bo należy pamiętać o przyprawach i innych składnikach poprawiających smak produktu. Badania DNA przeprowadził Matt Harnden z Uniwersytetu Trent w Peterborough.

Wyniki testów w większości przypadków nie budziły zastrzeżeń – w wyrobach McDonald’s czy Wendy’s zawartość kurczaka ponad 88 procent. Resztę stanowiły marynaty, przyprawy itp. Zdumienie wzbudził za to wynik testu kawałków z kanapek sieci Subway – Pieczony Kurczak i Sweet Onion Teriyaki Strips. W kawałku z kanapki Pieczony Kurczak znaleziono 53,6 procenta DNA kurczaka, a w kawałkach kurczaka z drugiej kanapki było 42,8 procenta kurczaka! Resztę zawartości stanowiła soja i przyprawy. I mowa tu o średniej wyników z testów, bo po pierwszym teście naukowcy nie mogli uwierzyć, że zawartość kurczaka w kurczaku może być tak mała i przetestowali znacznie więcej porcji, niż w przypadku pozostałych sieci fast food.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Przemysł spożywczy
W tym i w przyszłym roku mniej kawy z Brazylii
Przemysł spożywczy
Kakao będzie drożeć jeszcze latami. Miliardowe inwestycje nie zwrócą się szybko
Przemysł spożywczy
Amerykańska firma ma nakarmić rosyjskie wojsko. Kreml skonfiskował ją za rzekome przekręty
Przemysł spożywczy
Eksport szansą dla producentów mocnych alkoholi
Przemysł spożywczy
Kryzys ryżowy: Japonia uwalnia rezerwy strategiczne najważniejszego produktu żywnościowego