Szwajcaria nie może dotować eksportu czekolady

Od przyszłego roku szwajcarska czekolada eksportowa nie będzie już dotowana z budżetu.

Aktualizacja: 23.12.2017 14:46 Publikacja: 23.12.2017 13:45

ula

Rząd w Bernie musi podporządkować się decyzji Światowej Organizacji Handlu. Do końca 2018 roku tzw. Schoggi-Gesetz musi zostać zniesiony.

Szwajcarskie władze nie zamierzają się jednak poddawać i chcą nadal wspierać producentów czekolady - jednego ze sztandarowych produktów eksportowych - i będą pomagać producentom w zakupach tańszych składników oraz mleka do produkcji czekolady.

- Jeśli wszystko pójdzie tak jak zakładamy, to ceny czekolady szwajcarskiej za granicą nie wzrosną - zapewnia Urs Furrer, prezes szwajcarskiego związku branżowego producentów czekolady Chocosuisse.

Szwajcaria chroni swoje rolnictwo

Szwajcaria intensywnie chroni rodzimy rynek rolny, utrzymując wysokie cła na import takich towarów spożywczych jak mleko czy zboża. Ceny na te produkty są w Szwajcarii średnia dwa razy wyższe niż w krajach ościennych.

Aby eksport czekolady wciąż był opłacalny rząd w Bernie dotował producentów-eksporterów czekolady oraz innych słodyczy około 95 mln franków rocznie. WTO zabroniła tych praktyk, uznając je za niezgodnie z zasadami wolnego handlu.

Rząd w Bernie zapowiedział, ze dostosuje się do zaleceń WTO a także pozwoli producentom słodyczy importować niezbędne składniki bez cła. Jednocześnie krajowi producenci i farmerzy otrzymają wsparcie finansowe, by mogli obniżyć ceny na własną produkcję rolną.

Przemysł spożywczy
W tym i w przyszłym roku mniej kawy z Brazylii
Przemysł spożywczy
Kakao będzie drożeć jeszcze latami. Miliardowe inwestycje nie zwrócą się szybko
Przemysł spożywczy
Amerykańska firma ma nakarmić rosyjskie wojsko. Kreml skonfiskował ją za rzekome przekręty
Przemysł spożywczy
Eksport szansą dla producentów mocnych alkoholi
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Przemysł spożywczy
Kryzys ryżowy: Japonia uwalnia rezerwy strategiczne najważniejszego produktu żywnościowego