Energia z cukru wzięta

Cukier nie tylko krzepi ale może być świetnym źródłem energii dla smartfonów tabletów i innych urządzeń — twierdzą amerykańscy badacze.

Publikacja: 22.01.2014 07:40

Y. H. Percival Zhang (po prawej) i Zhiguang Zhu oraz ich cukrowa bateria

Y. H. Percival Zhang (po prawej) i Zhiguang Zhu oraz ich cukrowa bateria

Foto: materiały prasowe

Zespół badaczy z Virginia Institute of Technology opracował baterię wielokrotnego napełniania, która działa na cukier i i jest na tyle wydajna, że może zastąpić tradycyjne źródła zasilania. Jest do tego tańsza i biodegradowalna. Prof Y. H. Percival Zhang i Zhiguang Zhu opisują swój wynalazek z najnowszym numerze magazynu „Nature Communications".

— Cukier jest idealnym naturalnym związkiem do magazynowania energii — powiedział prof. Zhang. — Logiczne więc, że staramy się wykorzystać tę naturalną zdolność do produkcji baterii przyjaznych dla środowiska naturalnego. Wiemy już, jak uwolnić wszystkie ładunki elektronów przechowywanych w roztworze cukru z zastosowaniem kaskady enzymatycznej, powoli - krok po kroku.

W samej tylko Ameryce każdego roku miliony toksycznych akumulatorów trafiają na wysypiska śmieci. Stwarzają zagrożenie zarówno dla środowiska i zdrowia ludzkiego. Cukrowe baterie mogą pomóc zlikwidować setki tysięcy ton odpadów.

Naukowcy oceniają że ich wynalazek już za trzy lata może trafić do seryjnej produkcji i zasilać miliony telefonów komórkowych, tabletów i innych elektronicznych gadżetów, które wymagają coraz większej ilości energii.

Zastosowanie cukru do zasilania urządzeń elektronicznych nadaje jednemu z najbardziej nośnych haseł reklamowych przedwojennej Polski „cukier krzepi" dosłownego znaczenia. Czy autor sloganu- pisarz Melchior Wańkowicz mógł to przewidzieć?

Zespół badaczy z Virginia Institute of Technology opracował baterię wielokrotnego napełniania, która działa na cukier i i jest na tyle wydajna, że może zastąpić tradycyjne źródła zasilania. Jest do tego tańsza i biodegradowalna. Prof Y. H. Percival Zhang i Zhiguang Zhu opisują swój wynalazek z najnowszym numerze magazynu „Nature Communications".

— Cukier jest idealnym naturalnym związkiem do magazynowania energii — powiedział prof. Zhang. — Logiczne więc, że staramy się wykorzystać tę naturalną zdolność do produkcji baterii przyjaznych dla środowiska naturalnego. Wiemy już, jak uwolnić wszystkie ładunki elektronów przechowywanych w roztworze cukru z zastosowaniem kaskady enzymatycznej, powoli - krok po kroku.

Nowe technologie
Podcast „Rzecz w tym”: Czy jesteśmy skazani na bipolarny świat technologiczny?
Nowe technologie
Chińska rewolucja w sztucznej inteligencji. Czy Ameryka traci przewagę?
Materiał Promocyjny
Kod Innowacji - ruszył konkurs dla firm stawiających na nowe technologie w komunikacji z konsumentami
Nowe technologie
Niewykrywalny bombowiec strategiczny Sił Powietrznych USA odbył pierwszy lot
Nowe technologie
Co mówią kury? Naukowcy opracowali tłumacza, użyli sztucznej inteligencji