Przodek człowieka przetrwał, bo zaczął trawić alkohol?

Nasi dalecy przodkowie sprzed 10 mln lat w drodze ewolucji wykształcili zdolność do trawienia sfermentowanych owoców zawierających etanol (alkohol etylowy), dzięki czemu mogli przetrwać w świecie, w którym rywalizowali o jedzenie z innymi gatunkami małp - twierdzą dr Kim Hockings i dr Robin Dunbar, autorzy książki "Alcohol And Humans: A Long And Social Affair".

Aktualizacja: 05.12.2019 05:38 Publikacja: 05.12.2019 04:18

Przodek człowieka przetrwał, bo zaczął trawić alkohol?

Foto: stock.adobe.com

arb

Wspólny przodek ludzi, a także szympansów, bonobo czy goryli (te gatunki naczelnych są w stanie trawić etanol) w drodze ewolucji wykształciły zdolność do trawienia sfermentowanych owoców, by móc żywić się przejrzałymi owocami leżącymi na ziemi.

Dr Hockings i dr Dunbar wyjaśniają, że wspólny przodek naczelnych musiał rywalizować o przetrwanie z innymi gatunkami małp, które były w stanie żywić się niedojrzałymi owocami, które nie spadły jeszcze na ziemię. Tymczasem naczelne do dziś nie są w stanie trawić takich owoców.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Nauka
Tajny rosyjski satelita „nie jest już operacyjny”. Wywoływał spore obawy
Nauka
Dlaczego superwulkan Yellowstone nie wybucha? Naukowcy odkryli cenną wskazówkę
Nauka
Kiedy gospodarki są w szoku? Co i jak kształtuje cykle koniunkturalne
Nauka
Obraz, notatki na marginesach. Co staropolskie książki mówią o ich czytelnikach?
Nauka
Etiopskie kazania. Nieznane karty z historii zakodowane w starożytnym języku