Eksperci: Mała szansa na zakażenie koronawirusem poprzez żywność

Jest bardzo mało prawdopodobne, aby żywność była źródłem transmisji koronawirusa SARS-CoV-2 - uważają eksperci.

Aktualizacja: 08.09.2020 10:26 Publikacja: 08.09.2020 07:28

Eksperci: Mała szansa na zakażenie koronawirusem poprzez żywność

Foto: AFP

zew

Międzynarodowa Komisja ds. Wymagań Mikrobiologicznych dla Żywności (ICMSF) przyjrzała się dowodom na to, że nowy koronawirus może być przenoszony na żywności lub jej opakowaniach - i, jak informuje CNN, znalazła niewiele. Wyniki badań są zgodne z wcześniejszymi doniesieniami amerykańskiej federalnej Agencji Żywności i Leków (FDA), według której ryzyko zakażenia się koronawirusem poprzez kontakt z żywnością lub jej opakowaniami jest niewielkie.

"Do dziś nie ma dowodów, że żywność, opakowania żywności lub kontakt z żywnością są źródłem lub istotną ścieżką transmisji SARS-CoV-2, a w rezultacie choroby COVID-19" - czytamy w komunikacie wydanym przez ICMSF. Organizacja dodała, że nie ma rodzajów żywności, które w związku z epidemią powinny być uznawane za czynnik ryzyka.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Leki i terapie
Pfizer rezygnuje z leku na odchudzanie. Miał poważne skutki uboczne
Leki i terapie
Konsekwencje braku leków mogą być gorsze niż inwazja rosyjska
Leki i terapie
Produkcja leków krytycznych w Europie jest nierentowna. „W Chinach była dotowana”
Leki i terapie
Trzeba zapewnić stabilność dostaw leków w kryzysie
Leki i terapie
Unia zbroi się w leki krytyczne. "Dostęp do leków warunkuje poczucie bezpieczeństwa"